X

Журналіст на електромобілі встановив світовий рекорд (+ВІДЕО)

Британский автомобильный журналист Джонни Смит установил мировой рекорд скорости среди дорожных электромобилей.

https://www.youtube.com/watch?v=eQMCgSEChgg

Світовий рекорд швидкості на дорожньому електромобілі було встановлено 16 липня на гоночній трасі Santa Pod в Великій Британії, на якій зазвичай проводять змагання дрегстерів. За кермом автомобіля перебував автомобільний журналіст Джонні Смітт. Він зміг розігнати машину на ділянці в чверть милі до 194,768 км/год лише за 9,869 с.

А тепер найцікавіше запитання, а на якому ж електромобілі було встановлено рекорд?

Це аж ніяк не Tesla і взагалі не один з електромобілів, які випускають сьогодні у світі. Відповідь просто шокує. Журналіст сидів за кермом мініатюрної машини Enfield 8000, розробленої британською компанією Enfield Automotive рівно півстоліття тому – у 1966 році.

 

Enfield 8000

Модель оснащувалася електромотором у 8 к. с. і могла проїхати до 90 км. Максимальна швидкість досягала 77 км/год. Примітно, що батареї заряджалися від звичайної розетки. На той час – революційне рішення. Enfield 8000 пророкували велике майбутнє – машину навіть мали намір складати у США.

Однак нафтові інтереси власника Enfield Automotive поставили хрест на електрокарі. В результаті останню склали в кількості лише 120 штук, частину з яких було випущено в Греції. До мінусів машини можна було також віднести і високу ціну – 2600 фунтів. За ці гроші в той час можна було купити два Austin Mini.

А щодо нинішнього рекордсмена Enfield 8000, то автомобіль отримав два електромотори Twin 9 DC сумарною потужністю 800 к. с., а також блок батарей 400v 188-cell li-ion. На машину встановили інший задній міст і великі сліки, що застосовуються на дрегстерах – розміром NT555R 205/55/14.

Журналіст на електромобілі встановив світовий рекорд (+ВІДЕО)