X

Спонсори проти — росіяни не беруть участі в Чемпіонаті світу з ралі WRC у Фінляндії

Против участия россиян выступил и Рик Биттер, генеральный директор компании AKK-Motorsport

Учора у Ювяскюлі стартував черговий етап Чемпіонату світу з ралі WRC у Фінляндії — Secto Rally Finland. На ньому планували виступити й представники Росії — Микола Грязін та Віталій Антонов. Проти їхньої участі виступив титульний спонсор «Ралі Фінляндії» компанія Secto, яка всіляко допомагає Україні у протистоянні з Росією.

«Це вкрай незручна ситуація для нас. Наша компанія та її співробітники допомагають Україні. Ми робили пожертвування на благодійність, доставляли засоби захисту та медикаменти до країни та допомагали біженцям потрапити до Фінляндії.

З огляду на  перераховане вище, думка компанії Secto така: російським гонщикам не слід виступати у Фінляндії. Якби ми мали важелі впливу в цьому питанні, ми б їх задіяли. Також додамо, що логотип Secto не буде розміщений на машинах російських пілотів», — йдеться у офіційній заяві компанії.

Проти участі росіян виступив й Рік Біттер, генеральний директор компанії AKK-Motorsport, яка відповідає за організацію етапу чемпіонату світу з ралі WRC у Фінляндії. Але заборонити росіянам виступати організатори не могли, оскільки це не передбачено регламентами Міжнародної автомобільної федерації.

Виправила ситуацію сама траса, викинувши російський екіпаж зі змагань ще під час тренувального заїзду. Таким чином, Грязін та Антонов втратили можливість вийти на старт другого поспіль етапу Чемпіонату.

На жаль, Україна також не представлена у перегонах. Попри це, з вікон будинку, що стоїть навпроти стартових воріт СД Харью в однойменному парку студентського містечка Ювяскюля, вивісили два прапори України. Їх було добре видно під час офіційної онлайн-трансляції.

Ралі Фінляндії — раніше Ралі тисячі озер (1000 Lakes Rally) — проходить в області Ювяскюля у Центральній Фінляндії з 1951 року. Це найбільше за чисельністю щорічне ралі у Північній Європі. Його відвідують сотні тисяч глядачів.

За неймовірні швидкості та затяжні польоти серед гонщиків та глядачів перегони отримали неофіційний статус Гран Прі. Багато років поспіль переможцями ралі ставали фінські гонщики, які добре знають місцеві дороги. З 1951 до 1988 року було лише три винятки. У всіх трьох випадках перемагали спортсмени із сусідньої Швеції. Лише 1990 року вперше переміг пілот не з Північної Європи. Тоді доля посміхнулася іспанцю Карлосу Сайнсу.

Читайте також:
Седан Acura TLX Type S випробують восьмиденними перегонами по США

Не виключено, що цього року нові гібридні автомобілі класу Rally 1 встановлять новий рекорд середньої швидкості, покращивши досягнення британця Кріса Міка. Шість років тому він показав результат 126,6 км/год. Але про це ми дізнаємось лише у неділю, 7 серпня, після фінішу останнього учасника.