X

США розширили пільги для електромобілів

Новые правила позволят большему числу моделей претендовать на скидку

Міністерство фінансів та податкової служби США (IRS) вкотре змінило правила програми податкових пільг для електромобілів. Це дозволить більшій кількості електромобілів претендувати на федеральні пільги. Наразі таке право мають лише 22 зі 104 електромобілів, представлених на ринку США.

Реформа адміністрації Байдена, спрямована на прискорення електрифікації американського автопарку, стартувала 2023 року. Одним із перших кроків, зроблених із цією метою, було зняття обмеження у 200 тисяч автомобілів на одного виробника. Також було встановлено граничну роздрібну ціну, яка дозволяє претендувати на пільги. Таким чином, з-під дії цієї норми вивели люксові моделі «для багатих».

Для отримання кредиту автомобіль має бути зібраний у Північній Америці. Окремі вимоги стосувалися акумуляторних блоків. Зокрема, вони стосувалися поступового збільшення частки матеріалів і компонентів, які виробляються в Північній Америці та в країнах, з якими у США укладено угоду про вільну торгівлю.

Останнє було найбільш проблематичним для виробників. Особливо, щодо відстеження джерел матеріалів для акумуляторів. Для цього використовувалися паспорти батарей. Також автовиробники намагалися знайти постачальників на території Північної Америки.

Читайте також:
Електромобілі Volvo нового покоління заряджатимуться втричі швидше

В оновлених правилах до 2027 року послаблено норми щодо джерел отримання графіту, солей електролітів, сполучних речовин та добавок. Це дозволить більшій кількості електромобілів зберегти доступ до податкової пільги. Зокрема, до 2027 року критично важливі мінерали та компоненти батарей мають бути «американськими» на 80%. Цього року це 50% та 60% відповідно.

Поки що багато автовиробників і постачальників акумуляторів інвестують у видобуток та обробку матеріалів у Північній Америці. Наприклад, General Motors та Panasonic вклалися у компанію Nouveau Monde Graphite, яка прагне стати новим джерелом обробленого графіту на місцевому ринку.