X

Страхування вантажоперевезень: як розрахувати і наскільки це важливо

Цель страхования грузоперевозки - защита интересов страхователя – грузовладельца. На стоимость страховки груза влияют нескольно факторов. Подробно в статье.

Страхування вантажу: важлива складова вантажоперевезень

Суть страхування — максимально можливе відшкодування збитків внаслідок непередбачених обставин, що виникли під час вантажоперевезення.

Мета страхування вантажоперевезення полягає в захисті інтересів страхувальника-вантажовласника, ділиться досвідом компанія Інка-Транс. Сума страховки зазвичай відповідає вартості вантажу, що перевозиться. Вона встановлюється на підставі підтверджених платежів і зазначається в договорі страхування.

Страхові тарифи для вантажоперевезень

На вартість страховки вантажу впливають:

  • характеристики товару;
  • тип вантажного таксі;
  • маршрут, вантажоперевезення зовнішні або внутрішні;
  • обсяги і періодичність — страховий тариф одиничних вантажів завжди більше, ніж великих партій; для регулярних вантажоперевезень доцільно купувати страховий поліс;
  • франшиза — певну частину збитку страхова компанія не виплачує, вона перекладається на страхувальника, оскільки при високій франшизі страховий тариф менший;
  • страхове покриття — страхування відповідальності та страховка вантажу від різних ризиків, часткового псування або повного знищення, втрати, розкрадання товару.

Що таке страхування відповідальності під час вантажоперевезень

У цьому разі суб’єктом страхування є відповідальний за доставку — вантажоперевізник, експедитор. Договір страхування відповідальності складається на період часу, наприклад на рік. Що більша сума договору страхування при вантажоперевезеннях, то більше у клієнтів довіри до транспортної компанії.

Особливість страхування в тому, що кожна страхова компанія класифікує формулювання ризиків на свій розсуд. Якщо вам пропонують застрахувати вантаж одразу від усього, то не варто спокушатися. Розумніше самостійно детально ознайомитися з групами ризиків у сфері перевезень і страховими випадками з правил страхування конкретної компанії і тоді приймати рішення.

Ринок вантажоперевезень в Україні постійно відчуває коливання, оскільки багато в чому залежить від рівня розвитку економіки. Однак у ситуації карантину і пост-карантину вантажоперевезення, порівняно з іншими видами доставки вантажів, мають попит. Чи це організація вантажоперевезень транспортною компанією, чи приватним перевізником, завжди варто застрахувати вантаж, щоб уникнути неприємностей у разі несподіваної ситуації.

Отже, страхування вантажоперевезень є гарантією того, що внаслідок непередбаченої ситуації, буде відшкодована вартість товару, а ви не будете в збитку.