X

Tesla виявилася безпечнішою за інші автомобілі у 10 разів, але все не так просто

Ситуация неоднозначна, так как статистика представлена с оглядкой на выгодный для компании ракурс

Глава компанії Tesla Ілон Маск неодноразово заявляв про те, що електромобілі марки є найбезпечнішими у світі. Його слова базувалися не тільки на власних дослідженнях компанії, а й на результатах краш-тестів, які проводила незалежна організація NHTSA. Тепер керівництво компанії опублікувало звіт про безпеку, пов’язаний з одіозним автопілотом.

Згідно з цими даними, в першому кварталі 2021 року електрокари Тесла з увімкненим автопілотом удесятеро рідше потрапляли в аварії, ніж інші авто. Якщо говорити в цифрах, то одна ДТП припадала на кожні 6,7 млн км, які подолав власник у безпілотному режимі. Ті, хто їздив без автопілота, але з іншими активними функціями безпеки, потрапляли в аварії один раз на 3,3 млн км. Водії, які не користувалися електронними помічниками, ставали учасниками ДТП один раз на 1,5 млн км пробігу.

Публікуючи цю статистику, виробник покладався на дані Національної адміністрації безпеки дорожнього руху. Але в компанії не врахували (випадково?) той факт, що водії користуються автопілотом здебільшого на шосе. При цьому NHTSA веде загальну статистику дорожньо-транспортних пригод на міських дорогах, не даючи розбивку за видами трас.

Водночас ДТП частіше фіксуються саме в містах, де автопілот Тесла працює неефективно і майже не використовується. Тобто проводити таку паралель і робити подібні висновки щодо аварійності з визначенням частотності неприпустимо. Утім, нічого дивного.

Читайте також:
Внезапно: автопилот Tesla распознал призрака (видео)