X

Топ-5 найпопулярніших вживаних авто в Україні в травні. Новий лідер!

Минулого травня в Україні істотно змінилась картина імпортованих авто, що були у вжитку. Якщо раніше першість тримали моделі, що везли із США, то цього місяця Європа взяла реванш.

В травні 2021 року в Україні зареєстровано 54 881 авто, з них 37 762 авто – вживані, що були імпортовані в країну з-за кордону. Це складає 69% від загального обсягу ринку у травні. На перший погляд здається навіть дивно, коли дивишся на дані з ввозу вживаних авто за минулий місяць. Де ж те засилля американського імпорту, що не вщухало місяцями до того? Таке враження, що просто вимкнули якийсь тумблер і все. В першій десятці вживаних легковиків тільки на останньому 10-му місці з’являється чисто американський Nissan Rogue. Модель показала падіння на 46%, в порівнянні з травнем минулого року. Те ж саме можна сказати про Volkswagen Jetta (-45,9%), Ford Fusion (-30%), Ford Escape (-32%). В той же час європейські моделі набирають обертів. Тож подивимось хто займає перші п’ять позицій в рейтингу популярності імпорту вживаних авто в травні, та в яких версіях ці моделі завозять найбільше. Почнемо з кінця.

П’яте місце – Ford Focus

П’ятірку найбільш популярних вживаних авто відкриває Ford Focus. Серед лідерів він єдиний не зріс, а навпаки втратив 6,18% в порівнянні з минулорічним травнем. За місяць цих авто привезли в Україну 1199 одиниць, тоді як минулого року за той же час українці купили 1278 Фокусів. Через це модель втратила відразу три позиції в рейтингу та посідає тепер п’яте місце, хоча рік тому була другою. Чи можна сказати, що авто стає менш популярним? Навряд. Просто суперники дуже активно і швидко набирають обертів.

Якщо дивитись на те, які версії та яких років везли, то можна зазначити що найпопулярніші Фокуси з Америки в кузові седан з 2,0-літровим бензиновим двигуном FlexFuel та автоматичною, а точніше сказати роботизованою коробкою передач PowerShift із подвійним зчепленням. Переважно, це достатньо «свіжі» машини 2015-2016 років випуску. Звичайно ж, цілих серед них ви навряд чи знайдете. Також користуються попитом дизельні Focus в кузові універсал з двигуном 1.6 TDCi. Ці машини привозять з Європи. Вони не биті, проте не такі молоді. Здебільшого це машини віком 8-10 років. Та й пробіги вони мають значно серйозніші.

Четверте місце – Renault Megane

Не спадає хвиля народної любові до французського Renault Megane. Цього місяця їх привезли на 77% більше, аніж рік тому 1451 роти 819 штук. Зростання таке відчутне, що модель змінила своєї позиції в рейтингу і перемістилась відразу з восьмої на четверту сходинку.

Переважна більшість цих машин, якщо не сказати практично всі, це універсали третього покоління Megane з дизельним двигуном 1.5 dCi. Гармонійний дизайн, місткий багажник та надзвичайно помірна витрата пального (біля 5 л/100 км) робить машину затребуваною як на роль сімейного авто, так і в таксі. Що стосується віку цих авто, то найпопулярнішими цього місяця були екземпляри 2012 року.

Третє місце – Skoda Octavia

Третє місце у рейтингу займає вічний улюбленець українців – Skoda Octavia. Цьогоріч в травні модель стала на 70% популярнішою ніж минулого року і досягла результату в 1593 авто, в порівнянні з 933 в травні 2020-го. Такий приріст дозволив моделі піднятись на дві сходинки вгору.

В Україну везуть здебільшого Skoda Octavia A7 випуску 2015-2017 років у кузові універсал з турбодизельним двигуном 1.6 TDI. Також популярні Octavia A5 випуску 2005-2008 років. Вони так само користуються попитом у кузові універсал, проте з бензиновим двигуном 1.6 MPI, який заробив собі славу міцного та недорогого в експлуатації.

Друге місце – Volkswagen Passat

Давній незмінний лідер ринку б/у авто Volkswagen Passat. В травні він поступився першістю і тепер займає другу сходинку в рейтингу найпопулярніших вживаних легкових машин, що імпортували в Україну. Модель наростила трохи об’ємів в порівнянні з травнем 2020 року. Минулого місяця Пассатів привезли на 7,7% більше 1687 проти 1566 авто за той же період 2020-го. Проте, цього виявилось замало, аби втримати пальму першості.

Цікаво те, що досить довгий час переважна частина завезених Пассатів була американцями. Це були седани з бензиновим двигуном 2,5 л (їх полюбляють за легке встановлення ГБО) та більш сучасним 1.8 TSI з безпосереднім впорскуванням палива та турбонадувом. Проте, минулого місяця ситуація геть змінилась. Тепер в структурі завезених машин переважають європейські Passat B8 2015-2017 років випуску у кузові універсал та турбодизельним двигуном 2.0 TDI. Також популярні європейські універсали Passat B6 з дизельним двигуном 2.0 TDI 2007-2009 років.

Перше місце – Volkswagen Golf

Якщо поглянути на те, які вживані авто найбільше імпортували в країну в травні, то можна зробити висновок, що Україна це Європа, але трохи не така багата. Навіть не трохи. Вперше за довгий час лідером рейтингу став європейський улюбленець – Volkswagen Golf.  За рахунок зростання на 107%, в порівнянням з результатом травня 2020 року, модель стрибнула вгору на 6 позицій. Якщо того року за травень було продано 848 Гольфів, то в цьому році вже 1755 авто цієї моделі!

Здебільшого завозяться Volkswagen Golf IV та Golf V 2000-2005 років випуску у кузові хетчбек. Машини оснащені найпростішими і найдешевшими в лінійці бензиновими двигунами 1,4 літри (75-80 к.с.) та 1,6 л (102 к.с.). Це бюджетні авто з великими пробігами та невеликою ціною. В Україні вона складає від 4000 до 6000 доларів. На другому місці – Golf VII 2015-2017 років. Це переважно універсали з сучасними турбодизельними двигунами 1.6 TDI.