X

Toyota представила місячний всюдихід у стилістиці Land Cruiser FJ40

Запас хода лунохода превысит 10 000 км

Цього року виповнюється 50 років з дня заснування компанією Toyota дизайн-студії Calty Design Research Incorporated у Каліфорнії. З цього приводу марка презентувала кілька концептів. Один з них — місяцехід Toyota Baby Lunar Cruiser (BLC), створений «для підкорення пересіченої місцевості на Землі та за її межами».

Концепт розроблено в рамках угоди, підписаної з Японським агенством аерокосмічних досліджень у 2019 році. За задумом, це має бути пілотований герметичний «корабель», здатний досліджувати місячну поверхню. У Toyota пообіцяли, що завдяки технології паливних елементів він зможе долати понад 10 000 км. Це лише на 921 км менше кола Місяця по екватору.

У зовнішності місяцеходу помітні стилістичні елементи FJ40 Land Cruiser з яскравим написом TOYOTA на передній частині. Для кращого огляду лобове скло починається практично від решітки радіатора. Плюс до цього передбачено повний набір датчиків та камер.

У салоні — цифрова панель приладів із доповненою реальністю, подвійні джойстики для керування безповітряними шинами, панелі MOLLE та регульовані сидіння з просторовою рамою. У рух BLC приводять інтегровані в колеса електродвигуни.

Раніше цього року про початок будівництва експериментального місяцехода заявила Hyundai Motor Group. Передсерійну версію обіцяно у 2027 році. У конструкції місяцехода планують застосувати компоненти, що використовуються у легкових автомобілях Hyundai та Kia. Це електродвигуни, акумулятори, елементи підвіски, камери, датчики та багато іншого.

Читайте також:
Кросовер Toyota Venza тепер тільки гібрид

На початку 2022 року свій місяцехід почав розробляти General Motors. Він призначений для американського проєкту щодо повернення на Місяць «Артеміда». Фактично, це проста позашляхова платформа для двох космонавтів та вантажу. За місячний ґрунт вона чіплятиметься спеціально розробленими безповітряними шинами Goodyear.