X

Навчальні автомобілі позначатимуть по-новому

Новая норма вступит в силу в апреле 2024 года

Кабінет міністрів України постановою № 1128 від 27 жовтня 2023 року вніс зміни до Правил дорожнього руху щодо позначення навчальних транспортних засобів. Зокрема замість знака «Учбовий транспортний засіб» вводиться «Навчальний транспортний засіб». Літеру «У», якою позначалися навчальні транспортні засоби, замінили буквою «Н» чорного кольору.

Постанова № 1128 від 27 жовтня 2023 року опублікована на «Урядовому порталі» та набуде чинності через шість місяців від дня публікації.

20 жовтня 2023 року Кабмін своєю постановою запровадив обов’язкове включення денних ходових вогнів/ближнього світла фар поза населеними пунктами протягом усього року. Раніше ця вимога діяла лише у осінньо-зимовий період. Штраф за не включене ближнє світло — від 425 до 510 грн.

Читайте також:
Україна та Латвія домовляються про взаємне визнання посвідчення водія

Також заборонено перевезення дітей зростом менше 150 см в автомобілі без використання дитячих утримувальних систем, які дозволяють пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки. Штраф за порушення — від 510 до 850 грн. Крім того, заборонено перевозити дітей на задньому сидінні мотоцикл та мопеда.