X

Кримінальна відповідальність за п’яне водіння скасована: Зеленський підписав закон

В Україні з 1 липня набув чинності закон, що посилює відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані. Згідно з документом, цей проступок перейшов із категорії адміністративного в кримінальний, з усіма наслідками у вигляді судимості. Це нововведення викликало шквал критики з боку різних відомств та експертів, тому президент України Володимир Зеленський підписав новий закон.

Закон №3314 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних злочинів” Зеленський підписав учора, 2 липня. Цей документ скасовує кримінальну відповідальність за водіння автомобіля в нетверезому стані і повертає його в категорію адміністративних порушень. Тобто водіїв, які люблять поїздити за кермом машини “під градусом” знову притягатимуть до відповідальності за статтею 130 КУпАП України, яка передбачає штраф і позбавлення порушника водійського посвідчення.

Зазначимо, що з 1 липня штраф за керування автомобілем у нетверезому стані зріс до 17 тисяч гривень, а у разі повторного порушення протягом року сума стягнення збільшується до 51 тисячі гривень із позбавленням водійського посвідчення терміном від 1 до 3 років.