X

Україна отримала 5000 терміналів Starlink

Из них 3667 единиц — безвозмездная помощь от американской компании SpaceX

Наприкінці лютого Ілон Маск, голова американської компанії SpaceX, відгукнувся на прохання міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, якнайшвидше забезпечити Україні доступ до супутникового інтернету Starlink. Перша партія терміналів прибула увечері 28 лютого.

За даними американської агенції з міжнародного розвитку (USAID), з початку війни Україна отримала 5000 терміналів. З них 3367 одиниць на загальну суму 10 млн доларів — безкоштовну допомогу від американської компанії SpaceX, решту 1333 одиниць профінансував уряд США.

Термінали Starlink забезпечують високошвидкісний інтернет у містах по всій Україні, зокрема й у зоні воєнних дій. Українцям компанія SpaceX надає послугу зі стандартною абонплатою 99 доларів на місяць безкоштовно. Starlink забезпечує стабільним зв’язком бійців ЗСУ та тероборони, органи місцевого самоврядування, медичні установи та об’єкти критичної інфраструктури. Наприкінці березня регуляторні органи унормували використання інтернету Starlink мобільними операторами.

Читайте також:
Мобільний інтернет став доступним у національному роумінгу

Наразі сигнал проходить через станції в Польщі, Литві та Туреччині. Після війни наземну станцію планують збудувати в Україні.