X

Українських власників електросамокатів почали карати за ДТП

Иногда штрафы в сумме с компенсациями превышают 100 000 грн

Попри те, що в Україні досі немає законодавства щодо електросамокатів, власникам не вдається уникнути відповідальності за порушення. Суд класифікує їх як транспортний засіб і призначає штрафи. Крім адміністративної відповідальності користувачам загрожує і кримінальне покарання.

Згідно зі статистикою сервісу Opendatabot, на сьогодні у реєстрі судових рішень числяться 16 ДТП за участю електросамокатчиків. Із них два, крім адміністративного покарання, отримали і кримінальне. Штрафи різняться залежно від тяжкості завданих тілесних ушкоджень потерпілій стороні. У двох зареєстрованих випадках вони перевищили суму 100 000 гривень.

У першому випадку жінка, пересуваючись на самокаті з дитиною, збила жінку. Потерпіла зазнала серйозних пошкоджень і була госпіталізована. Порушниця за результатами судових розглядів, була визнана винною у створенні ДТП. Суд призначив їй кримінальне покарання у вигляді одного року умовно. Також довелося виплатити компенсацію за шкоду здоров’ю та моральну шкоду в розмірі 135 600 грн.

У другому інциденті електросамокатчик збив дівчину на велосипеді. Вона зазнала травм середньої тяжкості і змушена була пройти довгий процес реабілітації. Суд визнав водія винним і виписав штраф у розмірі 3400 грн. До того ж чоловікові довелося виплатити моральний і матеріальний збиток – 107 216 гривень.

Читайте також:
Хлопець розігнався на електросамокаті до 80 км/год і потрапив на відео

З кожним роком число електросамокатів зростає, і відсутність законодавчої бази щодо цього виду транспорту сильно перешкоджає процедурі оформлення таких ДТП. Однак не варто думати, що можна уникнути покарання. Інспектори поліції зараховують самокати на електротязі до транспортних засобів і виписують штраф за статтею 124 КУпАП. Сума стягнення за цією статтею становить 850 гривень.