X

Установлення ГБО на гібрид. Чи можна встановити газ на гібрид

Ставят ли газ на гибрид, и можно ли установить газ на гибрид в принципе? Оказывается, установка ГБО на гибридный автомобиль не только возможна, но и очень даже целесообразна из соображений экономии и увеличении запаса хода

Встановлення ГБО на гібрид останнім часом стало дуже обговорюваною темою. Адже теоретично гібридний автомобіль з ГБО може бути економнішим навіть за дизельну малолітражку. Але скільки коштує поставити газ на гібридну машину, і чи існують нюанси?

На одній зі столичних СТО, яка спеціалізується на продажу та встановленні газобалонного обладнання (ГБО), фахівці напрацювали методику встановлення ГБО на автомобілі з гібридними силовими установками. Так зі стін цього СТО вже виїхало кілька гібридних моделей, для яких газ став третім джерелом енергії. Це Toyota Prius, Camry, Auris, Lexus RX450h, Honda Insight, Cadillac Escalade.

Основна проблема роботи ГБО у складі гібридної силової установки – необхідність багаторазових запусків уже розігрітого двигуна (ДВЗ) на скрапленому газі. В такому режимі можуть працювати лише кілька блоків керування (наприклад, Prins, A. E. B.), в яких прописано можливість роботи з двигунами, оснащеними функцією «стоп-старт».

Поставити газ на гібрид

Наразі інженери компанії “Мотор Газ” тісно співпрацюють з польським і литовським виробниками газобалонного обладнання та електроніки для ГБО над питаннями розробки для гібридних машин комплектів обладнання більш доступного цінового діапазону. З цією метою на тестову Honda Insight встановили одразу два комплекти такого ГБО різних виробників – Alex і Tamona, які тестують у реальних умовах.

За словами технічного директора цієї компанії Саада Ткаченка, під час встановлення ГБО на ДВЗ гібридних силових установок через особливості роботи інжекторних систем живлення таких моторів, слід обов’язково використовувати тільки високоточні та швидкісні форсунки такі як Keihin або Barracuda.

Технічний директор компанії “Мотор Газ” Саад Ткаченко

 

Форсунки Barracuda працюють з обома блоками керування ГБО

Економія пального

Крім економії пального власники гібридних авто отримують ще й колосальний запас ходу без дозаправки. Як засвідчив досвід, незважаючи на наявність у багажному відсіку таких машин акумуляторних батарей, газові балони вдається розмістити практично без зменшення корисного об’єму багажника. До речі, вартість встановлення газу на гібрид практично не відрізняється від вартості встановлення ГБО четвертого покоління на звичайні інжекторні двигуни.

У Honda Insight Hybrid з 1,3-літровим бензиновим мотором застосовується редуктор Shark польської компанії Alex.

Пульт керування ГБО на торпедо Honda Insight розмістили зліва від керма.

У багажнику гібрида наявність ГБО видає тільки “запаска”, розташована не у своїй ніші.

Дякуємо компанії «Мотор Газ» за допомогу в підготовці матеріалу