X

Якщо українці в Чехії не зареєструють авто їх оштрафують на $1400

Близько півмільйона українців з початку повномасштабної війни набули у Чехії статусу тимчасового захисту. Майже 38 тисяч із них в’їхали до країни на особистих автомобілях. Щоб місцева влада могла контролювати технічний стан машин та притягувати водіїв до відповідальності за порушення правил дорожнього руху, було прийнято рішення про створення спеціального реєстру українських автомобілістів.

Відповідний законопроект схвалив чеський парламент. Документ передбачає обов’язкову постановку на облік автомобілів на українській реєстрації до кінця поточного року. З січня 2024 року українські водії з тимчасовим захистом не зможуть їздити на незареєстрованих автомобілях. Їм загрожуватиме штраф у розмірі 30 тисяч крон (1400 доларів).

Зазначається, що реєстрація машин на українській реєстрації розпочнеться у жовтні цього року та триватиме до грудня включно. Українці, які отримали тимчасовий захист чи візу з метою допуску до Чехії, матимуть сім днів на реєстрацію свого автомобіля. Цей реєстр не буде поєднано з офіційним реєстром України.

Читайте також:
Як заощадити на автомобілі в Німеччині: лайфхак від українців

За даними видання ProUkrainu, з березня 2022 року до лютого 2023-го у Чехії сталося 2611 аварій, 173 з яких були за участю українських водіїв. Інакше кажучи українські авто брали участь в 6,7% усіх ДТП в Чехії. Постраждалим Асоціація виплатила із Гарантійного фонду СKP понад 250 мільйонів крон (11,6 млн доларів). Пропорційна частина цих коштів (біля 777 000 доларів) пішла на відшкодування збитків, завданих автомобілістами з України.