X

У ЄС заборонили продаж авто з ДВЗ: коли норма набуде чинності

Запрет на продажу новых автомобилей с двигателями внутреннего сгорания начнет действовать с 2035 года

Законодавчі органи країн Європейського Союзу досягли політичної угоди про заборону виробництва нових автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння з 2035 року. Це рішення ЄС підштовхне світових автовиробників до якнайшвидшого переходу на електричні силові установки.

Ключові вимоги законодавства, яке ще належить затвердити Європарламенту та Раді ЄС, передбачають поетапне скорочення вибрів СО2. Так до 2030 року викиди нових автомобілів мають скоротитися на 55% відносно 2021 року, фургонів — на 50%. За наступні 5 років показник в обох випадках має сягнути 100%.

Виробники, які випускають менше 10 000 автомобілів або 22 000 фургонів на рік, можуть пропустити проміжну мету, але остаточна мета має бути досягнута до того ж 2035 року. Так зване «застереження Ferrari» дозволить захистити найдрібніших виробників.

Також угода містить рекомендацію розширити випуск моделей на «е-паливі» після 2035 року, якщо ці автомобілі «виходять на рамки стандартів автопарку». На думку експертів ринку, скористатися цією рекомендацією зможуть виробники спецтранспорту, такого як автомобілі швидкої допомоги та пожежні машини.

Пакет законів, спрямованих на досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року — це перша й основна частиною проєкту ЄС «Готовність до 55 років». Також законодавство має вирішити такі питання, як землекористування, створення екологічно чистого палива для авіації та судноплавства. Крім того, передбачено нове фінансування для розвитку технології поновлюваних джерел енергії.

Читайте також:
У Китаї вирішили простимулювати покупку автомобілів з ДВЗ

Заходи щодо скорочення шкідливих викидів вживають та інші країни світу. Зокрема, Великобританія, Швеція, Данія, Нідерланди та Ізраїль мають намір заборонити продажі автомобілів з ДВЗ до 2030 року. У Каліфорнії заборона на нові бензинові та дизельні двигуни почне діяти у 2035 році. Очікується, що США наслідуватимуть приклад цього штату найближчими роками.

Але всі шанси стати світовим рекордсменом у цій гонці у Норвегії. На думку експертів ринку, останній автомобіль із ДВЗ у цій країні може бути проданий ще цього року, максимум наступного. У січні 2022 року норвежці придбали лише 387 автомобілів з ДВЗ.