X

У Європі активно борються з любителями антирадарів

В Германии, где запрещено применение антирадаров, умельцы попытались хитро обмануть полицию. Но у них ничего не вышло, а результат получился диаметрально противоположным.

Не всі українці знають, що в багатьох країнах Європи заборонено застосовувати антирадари, що попереджають про фіксацію порушень ПДР.

Їх використання під час їзди вважається грубим порушенням, і карається не лише великим штрафом, а й штрафними балами.

Але люди залишаються людьми і, якщо можуть порушити закон, завжди спробують це зробити. Винятком не стала і заборона антирадарів, яку заповзятливі винахідники з Німеччини спробували обійти за допомогою сучасних технологій.

Вони сподівалися, що німецька поліція не зможе назвати звичайні смартфони антирадарами. І створили для них мобільний додаток з функцією відстеження систем вимірювання швидкості. Це програмне забезпечення, встановлене на телефон, показувало на карті місця стаціонарних камер фото- і відеофіксації, а також поліцейських патрулів з мобільними вимірювачами швидкості.

Читайте також:
TruCam оштрафовал украинских автомобилистов более чем на 2 миллиона гривен

Про останні, до речі, водії повідомляли один одному самі, вносячи в додаток інформацію, де зараз стоять патрулі. Таким чином водіїв про камери і «радари» попереджав смартфон. І при цьому всі були впевнені, що такі дії не суперечать закону.

Але розробники цього додатка помилилися. Вони не врахували той факт, що німецькі закони прописані мудро. Що стосується використання антирадарів, там чітко вказано, що в Німеччині «Водвям моторизованих транспортних засобів заборонено застосовувати будь-які технічні пристрої, здатні попереджати про системи контролю руху» (§ 23 абз. 1b StVO, StVO – це німецький Перелік правил дорожнього руху).

І, як ви розумієте, під це визначення закону з успіхом потрапляє і смартфон.

Як тільки німецькі патрульні стали «ловити» водіїв, у яких на тримачі був телефон із запущеним антирадарним додатком, вони зрозуміли, що їх намагаються ошукати. І з перших же інцидентів почали штрафувати порушників на 75 євро.

Покарані водії спробували оскаржити такі дії поліції в суді, але програли. Результатом їхньої боротьби стало не послаблення, а посилення правил.

Читайте також:
TruCam оштрафовал украинских автомобилистов более чем на 2 миллиона гривен

Верховний суд Німеччини сказав, що використання мобільних додатків щодо попередження водіїв про системи контролю руху, підпадає під дію § 23 абз. 1b німецьких ПДР. А значить, карається також, як і використання спеціалізованих антирадарів.

Більше того, суд визнав незаконним використання на території Німеччини будь-якого програмного забезпечення, що допомагає автомобілістам уникати штрафів. А також дав право поліції на їх розсуд вилучати будь-які пристрої, що використовують такі додатки.

 

Так що, якщо ви вирушаєте в подорож Європою, не випробовуйте долю. Не намагайтеся використовувати антирадари або гаджети, що імітують їхню роботу. Співробітники поліції розцінять це як грубе порушення ПДР. І таке порушення може обернутися не тільки суттєвим штрафом, а й втратою смартфона.

Читайте також:
Штрафные баллы за нарушение ПДД в Германии: как и за что начисляют

Також пам’ятайте, що в кожній європейській державі свої штрафи за використання антирадарів. Якщо в Німеччині сума покарання тільки 75 євро, то у Швейцарії – 200 євро, в Австрії – 4000 євро, в Чехії доходить до 7300 євро. А такі країни, як Бельгія, Люксембург, Швеція і Сербія, можуть відправити вас до в’язниці на термін від 1 до 6 місяців.

Краще приготуйтеся до подорожі на авто по Європі заздалегідь. Ще вдома подивіться в Інтернеті, де в країнах, які вас цікавлять, встановлені стаціонарні камери фото- і відеофіксації. Таку інформацію можна знайти. І нанесіть місця їх розташування на звичайну паперову карту. В цьому випадку поліція не зможе вас викрити в порушенні закону.

Однак цей захід не вбереже у випадках застосування поліцією мобільних вимірювальних пристроїв. Тому краще ніколи не порушувати правил дорожнього руху – так ви врятуєте свій гаманець від втрат, а організм – від стресу.