X

У Європі заборонять використання хрому для автомобільного декору

Инициативу ЕС уже поддержала Калифорния

Європейський союз пропонує з 2024 року заборонити використання хрому в автовиробництві, зокрема для обробки декору. Це зв’язано з тим, що у процесі хромування утворюється шестивалентний хром, який являється сильним канцерогеном. Його викиди вважаються у 500 разів токсичнішими, ніж дизельне паливо. До того ж, ця речовина сприяє розвитку раку легенів. Зменшити викиди хрому можуть хімічні депресори диму. Але вони містять перфторалкильні та поліфторалкильні речовини (PFAS), які також високотоксичні.

Ініціативу ЄС підтримали й інші, насамперед Каліфорнія. Ця заборона потенційно змусить автовиробників переосмислити один із матеріалів, який найчастіше використовується для надання автомобілям преміального вигляду. Якщо альтернативу не знайдуть, це суттєво позначиться на дизайні.

Цю ініціативу вже прокоментував головний дизайнер Renault Жіль Відаль. З його слів, пошуки екологічно чистих рішень ведуться. В якості альтернативи хрому він навів використання Renault шиферної та пробкової обробки, а також 60% переробленої алькантари.

Читайте також:
Хромовані деталі автомобіля: як зберегти сяйво і блиск надовго

Також хром широко розповсюджений у повсякденному житті. Зокрема, у сантехнічному обладнанні, освітлювальних приладах та кухонному приладді. Хромом покривають шасі літаків та рибальські снасті.