X

У Німеччині нові автомобілі за п’ять років подорожчали у середньому на 19%

Компактные модели прибавили стоимости почти в два раза

Загальнонімецький автомобільний клуб (ADAC, Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) опублікував статистику зростання цін на первинному авторинку Німеччини за останні п’ять років. Якщо у 2017 році новий автомобіль коштував у середньому 44 908 євро, то у 2022 році — 53 525 євро.

У середньому новий автомобіль подорожчав на 19%. При цьому офіційний рівень інфляції в країні склав 8%. Як зазначають експерти ADAC, автомобілі середнього класу подорожчали на 21%, тоді як компактні моделі за ті ж таки п’ять років додали 44%. Популярність невеликих автомобілів пояснюють тим, що за останні роки вони стали більш технологічними. Зокрема, отримали сучасні мультимедійні системи та нові системи безпеки, які у середньо- та повногабаритних моделях з’явилися раніше. Плюс до цього самі виробники посиленими темпами скорочують виробництво найпростіших моделей.

Наприклад, Volkswagen Golf зовсім недавно німцям пропонували з мотором на 90 к.с. Зараз він доступний з двигуном 130 к.с. Відповідно, цінник зріс із 20 700 до 29 570 євро. Подібна еволюція відбулася й з Fiat Tipo. Якщо у версії зі мотором на 100 к.с. цей компактний сімейний автомобіль можна придбати за 17 490 євро, то з гібридною силовою установкою потужністю 130 к.с. він коштує вже 28 490 євро.

Читайте також:
Російський первинний авторинок просів на 61% з початку року

Також свою роль у збільшенні цін відіграли дефіцит напівпровідників та подорожчання матеріалів для автомобілів.