X

У Держспецзв’язку пояснили коли Starlink дозволять цивільним і бізнесу

Доступ к спутниковому интернету для всех желающих откроют «по завершению всех необходимых процедур»

Днями Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК) заборонила використання супутникового зв’язку Starlink цивільними особами. Це рішення викликало запитання у активістів, волонтерів та інтернет-провайдерів. Ясність у ситуацію внесла Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

“Масове використання супутникового інтернету Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових. Тому використання терміналів для доступу в мережу від компанії SpaceX споживачами, крім об’єктів критичної інфраструктури, обмежено”, – повідомили в Держспецзв’язку. Цивільним використання “старлінків” дозволять після проведення перевірок.

Як наголосили в Службі, для зняття обмежень необхідно провести розрахунки і низку досліджень, які продемонструють, наскільки робота терміналів на використовуваних ними частотах може вплинути на роботу інших користувачів. У разі підтвердження безпеки використання терміналів Starlink вони будуть допущені до масового використання.

У Держспецзв’язку пообіцяли, що громадяни і бізнес отримають доступ до цього супутникового інтернету найближчим часом. Відповідні роботи вже ведуться.

Читайте також:
Мережа «Сільпо» попросила в Ілона Маска електровантажівку Tesla Semi

Наразі Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) своїм розпорядженням дозволив використання супутникового зв’язку Starlink на об’єктах критичної інфраструктури, від яких залежить нормальне функціонування держави і життя тисяч українців.