X

В Ісландії відкрився завод із уловлювання вуглекислого газу

Ежегодная производительность установки эквивалентна выбросам 7800 автомобилей

Минулого тижня в Ісландії відкрився завод із уловлювання вуглекислого газу під назвою Mammoth. Ним керує швейцарська компанія Climewoks, яка спеціалізується на технологіях вилучення двоокису водню з повітря.

Свою першу комерційну сорбційну установку Climewoks відкрила у 2017 році у Хінвілі (Швейцарія). Вона складається з 18 модулів, які фільтрують 900 тонн СО2 щорічно. Мета компанії — до 2025 року відфільтрувати 1% річних глобальних викидів вуглекислого газу. Для цього потрібно 250 000 систем, порівнянних із встановленою в Хінвілі.

За даними компанії, нова установка Mammoth здатна переробляти 36 тисяч вуглецю щорічно. Це можна порівняти з викидами близько 7800 бензинових автомобілів. Наразі, це найбільша система у світі.

Коштує такий «виловлений» вуглець — близько 1000 доларів за тонну за цільових показників 100 доларів. Для їхнього досягнення потрібні довгострокові інвестиції. Також варто враховувати витрати на зберігання видобутого вуглецю.

Читайте також:
Формула-1 переходить на екологічно чисті шини

На думку експертів, зараз технологія вловлювання вуглецю надто дорога, нежиттєздатна та малоефективна. Зокрема, такої думки дотримується Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). У звіті організації від 23 листопада 2023 року називають технологію «ілюзією». На думку експертів МЕА, нафтогазова галузь надто покладається на вловлювання вуглецю для скорочення викидів. Тоді як ОПЕК вважає її рятувальним колом, яке дозволить продовжити використання викопного палива.