X

У Китаї запустили «небесний потяг» (відео)

Система Sky Train построена без использования электромагнитов

У китайській провінції Цзянсі збудували експериментальну підвісну залізницю на неодимових магнітах — Sky Train. Проєкт «небесного потягу» розробили вчені місцевого Університету науки та технологій.

Протяжність тестової ділянки лише 800 метрів. Два вагони на 88 осіб рухаються на висоті близько 10 метрів над землею й знаходяться під рейками, але фізичними із ними не контактують. Як розповіли вчені, завдяки відсутності тертя Sky Train потребує лише невеликої кількості електроенергії, не шумить та потребує лише мінімального обслуговування. Максимальна швидкість руху складає 80 км/год. Надалі трасу планують подовжити до 7,5 км та збільшити швидкість до 120 км/год.

У своїй системі розробники використали потужні постійні магніти із великим вмістом рідкісноземельних металів. Генерованої ними сили достатньо для того, щоб утримувати пасажирські вагони у підвішеному стані без джерела живлення необмежений час.

При цьому будівництво лінії Sky Train обходиться вдесятеро менше, ніж гілка метро аналогічної довжини навіть із урахуванням вартості неодиму. Не варто скидати з рахунків і той факт, що магніт із неодимовим посиленням втрачає менше ніж 5% свого магнетизму за сторіччя, тобто може служити досить довго.

Читайте також:
Фуру з китайськими електробусами розвантажили незвичайним способом (відео)

До речі, із неодимом у Китаю проблем немає, оскільки на території країни знаходиться майже 40% усіх відомих світових запасів рідкісноземельних металів. У 2020 році всього шість китайських державних компаній виробили 85% світових рафінованих рідкісноземельних елементів.