X

У розпал війни постачав елітні автомобілі до РФ: СБУ затримало бізнесмена зі Львова

Служба безпеки України викрила злочинну схему, організовану підприємцем зі Львова. Чоловік в обхід санкцій постачав до Росії автомобілі преміум-класу.

У прес-службі відомства заявили, що раніше фігурант мешкав у РФ і мав там власний бізнес. Серед замовників «Роллс-Ройсів» та «Майбахів» були представники топ-менеджменту кремлівського монополіста «Газпром» та пропагандистського телеканалу russia today. З серпня 2022 до березня 2023 року ділок поставив росіянам 45 машин на суму понад 3 млн євро.

«Для реалізації угоди ділок купував преміальні транспортні засоби в українських автосалонах та оформляв їх на підконтрольні комерційні структури. Потім за підробленими документами переправляв їх транзитом через територію Євросоюзу до Білорусі, а звідти – до Росії. Крім того, підприємець подав до Державної податкової служби України заяву на відшкодування ПДВ на загальну суму понад 6 млн гривень», – йдеться у повідомленні.

СБУ наклало арешт на майно учасників участників угоди, а організатору схеми повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору); ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) та ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання посадовцем своїм службовим становищем особливо великих розмірах).

До списку заблокованих активів увійшли корпоративні права на 17 підприємств, понад півсотні нежитлових виробничих приміщень у різних регіонах України, у тому числі в Криму, 22 квартири у Києві та Львові, майже три десятки земельних ділянок та понад 40 елітних автомобілів.

Читайте також:
Нелегальні перевезення до Криму та Донецька – СБУ перекрила один із каналів