X

У РФ знову розорився єдиний виробник літій-іонних батарей

Это уже второе банкротство компании за десять лет

Російське ТОВ «Ліотех-Інновації», власник та оператор єдиного в Росії промислового виробництва літій-іонних акумуляторів, визнано банкрутом. Відповідне рішення ухвалено арбітражним судом Новосибірська 27 грудня 2022 року.

Як повідомляється, компанія заборгувала кредиторам 424,8 млн. руб. Більшість цих коштів — кредиторська заборгованість перед ТОВ «Литеко», якій належать 100% у статутному капіталі «Ліотех-Інновацій». Цікаво, що обидві фірми контролює держкомпанія «Роснано».

ТОВ «Ліотех-Інновацій» створено у 2017 році на базі обраної фірми «Ліотех», яка існувала з 2011 по 2015 рік. Остання була спільним російсько-китайським підприємством із виробництва літій-іонних батарей. Китайську сторону в СП представляла Thunder Sky Group, яка вийшла із проекту у 2014 році.

Як і не дуже успішна «попередниця», «Ліотех-Інновацій» виготовляла літій-інші батареї для електротранспорту, а також системи системи зберігання енергії і безперебійного живлення критично важливих об’єктів. Батареями новосибірського виробництва комплектували тролейбуси, електроавтобуси та локомотиви.

Читайте також:
Тойота звільняє співробітників у Росії та виплачує компенсації

Але «інноваційна» приставка у назві не змогла змінити долю компанії. Ті ж п’ять років існування, і той самий «вирок» — банкрут. Цікаво, чи буде третя спроба.