X

У РФ планують відновити виробництво 60-річного двигуна

Паралельний імпорт та інші схеми не допомогли повністю закрити потреби росіян у запчастинах та комплектуючих до автомобілів. Тому було ухвалено рішення відновити місцеве виробництво.

Так, Заволзький моторний завод готується повернути на конвеєр бензиновий двигун сімейства ЗМЗ-53, що випускався у 60-х роках минулого сторіччя. Йдеться про атмосферники 520-ї серії об’ємом 4,67 літра, які видавали від 128 до 138 к.с. потужності.

Такі мотори раніше використовували для автобусів ПАЗ-3205 та вантажівок ГАЗ-3308. Вони були бюджетними та мали просту конструкцію. Але відрізнялися великою витратою палива. В умовах нестачі запчастин перевізники готові повернутися навіть до таких ненажерливих агрегатів, адже іншої альтернативи просто немає.

Читайте також:
Для російських далекобійників закриті вже 52 країни

Випуск бензинової «вісімки» завершили наприкінці 2021 року, але, як виявилося, погарячкували. Тому керівництво підприємства заявило, що якщо набереться достатня кількість замовлень, то у 2023 році воно знову запустить випуск «п’ятсот двадцятого», але у модифікованій версії.