X

У Росії автозапчастини подорожчали на 30% за два місяці

Розничные цены на отдельные комплектующие в шесть раз выше рекомендуемых

Економічні санкції, запроваджені Європейським Союзом у відповідь на розв’язану війну в Україні, почали приносити свої плоди. Їхній вплив безпосередньо на собі вже відчули власники автомобілів. У березні-квітні автозапчастини в Росії подорожчали в середньому на 30%  порівняно з лютим.

Зокрема, складнощі з поставками призвели до суттєвого дефіциту бамперів, скла і фар. Місцями ціни на ці позиції зросли вшестеро проти рекомендованих рівнів. Запчастини для кузовного ремонту, заміна яких була найпопулярнішою в останні місяці, за підсумками квітня подорожчали в середньому на 31% до лютого.

Найбільше додали в ціні бампери: передні — на 34%, задні — на 32%. Також подорожчали передні фари (32%), крила (31%) і передні двері (30%). Цінники на капоти, задні двері та решітки радіатора зросли на 29%. Найменше дефіцит позначився на склі — плюс 26% до лютого.

І схоже, що це не межа. На думку експертів, запасів на складах вистачить на два-чотири місяці. А єдиний канал постачання деталей — Азія, та й то тільки залізницею.

Читайте також:
На АвтоВАЗі продовжили простій до кінця травня

Водночас вже зараз складнощі з наявністю компонентів відчувають близько 30-35% техцентрів. Не вистачає не тільки деталей двигунів, амортизаторів, запчастин підвіски і електроніки, а й витратних матеріалів. У дефіциті моторні оливи, фільтри і свічки запалювання.