X

У Туреччині запустять виробництво українського всюдихода YETX

Первые товарные образцы сойдут с конвейера в мае 2023 года

Українська компанія Sherp представила у Туреччині нову модель свого багатоцільового позашляховика — YETX. Місце презентації новинки вибрано не випадково. Виробництво YETX налагодять на новому заводі у турецькій провінції Бурса. Офіційне відкриття майданчика відбудеться 26 квітня. Виробництво почнеться у травні. Наступного року планують запустити другу лінію, а в перспективі локалізація виробництва складе до 70%.

YETX розроблений на базі моделі Sherp, яка виробляється у Києві з 2015 року. Новий всюдихід призначений для експлуатації у важкопрохідних місцевостях. Він може використовуватись у пошуково-рятувальних операціях, при гасінні лісових пожеж, для надання швидкої медичної допомоги тощо. Серед потенційних клієнтів YETX гірничодобувні, енергетичні та гуманітарні організації.

Габаритна довжина нового всюдихода — 4 метри, ширина — 2,5 метра, висота — 2,8 метра. Він може долати перешкоди заввишки до 1 метра та схили до 35 градусів. Технічна інформація про YETX не має. За деякими даними, усюдихід використовує невеликий дизельний двигун.

Базовий Sherp трохи компактніший. Його довжина 3,4 метри. Розмір дорожнього просвіту — 600 мм. Sherp може плавати та долати вертикальні перешкоди висотою до 500 мм. Він оснащений 1,5-літровим дизелем потужністю 44 к.с. й здатен розвинути 45 км/год на суші та 6 км/год на воді.  Всюдихід активно продають у Європі та Америці. Коштує він 100 тисяч доларів.

Читайте також:
На Techno Classica 2023 показали напівгусеничний всюдихід Volkswagen