X

В Україні хочуть підвищити штрафи для водіїв за ігнорування спецтранспорту

Українські автомобілісти, забуваючи про норми ПДД, продовжують ігнорувати спецтранспорт на дорогах. Саме тому у Верховній Раді зареєстрували новий законопроект.

Документ №11111 від 22 березня 2024 року передбачає посилення відповідальності за ці порушення. Мається на увазі не надання переваги у русі машинам швидкої допомоги, пожежникам, рятувальникам, іншим спецслужбам, які мають на це право. Згідно із законопроектом, депутати пропонують встановити штраф на рівні від 17 до 25 тисяч гривень, а також позбавлення права керування транспортними засобами терміном від шести місяців до одного року.

Зазначається, що таке ж покарання буде поширюватись і на автомобілістів, які не надали перевагу у русі маршрутним транспортним засобам, а також тим, які задіяні у перевезенні дітей. Під нову норму потраплять і водії, які, порушуючи правила, зупиняються на смузі для маршрутних транспортних засобів, тим самим створюючи перешкоди та провокуючи аварійні ситуації.

Читайте також:
У Німеччині українців штрафуватимуть за українські номерні знаки

За порушення, які можуть спричинити створення загрози життю або здоров’ю людей, передбачено штраф у розмірі від 34 до 51 тисяч гривень та позбавлення права керування транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років. Для того, щоб цей закон набув чинності, за нього мають проголосувати у Раді, а потім підписати президент.