X

В Україні хочуть збільшити штрафи за порушення ПДР в 10 разів

В категорию «элитные» войдут все машины стоимостью более 85 000 долларов

Українські чиновники знову заговорили про збільшення штрафів за порушення ПДР. Якщо раніше нововведення стосувалися всіх автомобілістів, то тепер посилити відповідальність планують тільки для власників елітних машин.

Відповідний законопроєкт №7026 “Про внесення змін до Кодексу України Про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу про підвищення відповідальності на дорозі для власників елітних автомобілів” зареєстрували на сайті Верховної Ради. Авторами виступили представники Партії “Слуга народу”. На їхню думку, ухвалення такого закону дасть змогу домогтися зниження рівня аварійності на дорогах країни.

Щоб реалізація проєкту стала можливою, розробники законопроєкту запропонували ввести термін “елітний транспортний засіб” і встановити його середньоринкову вартість. У документі йдеться про 375 мінімальних заробітних плат. Станом на 2022 рік, це 2 437 500 гривень або близько $ 85 000. Визначення вартості автомобілів покладено на Міністерство економіки України, яке має опублікувати їх на своєму офіційному сайті.

Читайте також:
Стало відомо, скільки українці заплатили штрафів за порушення ПДР у 2021 році (інфографіка)

У 10 разів більше власникам елітного транспорту доведеться платити за перевищення швидкості, керування машиною в нетверезому стані, за непристебнутий ремінь безпеки і проїзд на заборонний сигнал світлофора. Удвічі мають намір збільшити штрафи за керування машиною в несправному стані, підробку номерів агрегатів і вузлів, а також за інші порушення ПДР. Якщо говорити в цифрах, то за водіння в стані сп’яніння власнику стандартного автомобіля доведеться заплатити від 17 до 34 тисяч гривень, а елітного – від 170 до 340 000 грн. За порушення швидкісного режиму не 340, а 3400 гривень. Якщо цей документ підтримають у Раді, то він може набути чинності вже з 1 січня 2023 року.