X

В Україні можуть змінити порядок покарання за порушення правил ввезення автомобілів

В отдельных случаях ответственность могут отменить

Кабінет міністрів підготував проєкт закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань адміністративної відповідальності за порушення митних правил». Документ схвалено урядом 10 листопада 2023 року, але текст наразі не опубліковано. Його метою є створення гнучкішого механізму покарань за порушення правил ввезення автомобілів, у тому числі й тимчасового, до митної зони України.

Зокрема, Кабмін пропонує скасувати відповідальність, якщо ввезений з порушенням автомобіль був переданий:

  • Збройним Силам України, правоохоронним органам та іншим військовим формуванням;
  • Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації;
  • військовим адміністраціям;
  • іншим суб’єктам, які відповідно до закону здійснюють боротьбу з тероризмом.

Така норма діятиме лише під час воєнного стану, а факт передачі транспортного засобу має бути підтверджено документально.

Також пропонується змінити механізм притягнення до адміністративної відповідальності порушення митних правил. Зокрема, встановити нижню та верхню межі штрафів за порушення митних правил, справи за якими розглядаються судами. Кількість статей, які передбачають притягнення до адміністративної відповідальності з конфіскацією транспортного засобу або без неї, зростає з двох до шести.

Читайте також:
На фронті тестують український безпілотний робот SIRKO (фото)

У документі обумовлюються обставини, за яких провадження саме у справі про порушення митних правил не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю. Відповідні органи зобов’яжуть надавати особі, яка притягується до адміністративної відповідальності, та її представнику (адвокату) можливость ознайомитися з матеріалами справи на будь-якому етапі провадження.