X

В Україні мають намір обмежити пересування дизельних авто: суть ініціативи

Численность дизельных автомобилей в стране в скором времени может сократиться – все потому, что Украина начинает наследовать европейскую практику

Уряди багатьох країн поступово вводять обмеження на пересування транспортних засобів, які працюють на дизельному паливі. Це пов’язано з тим, що такі авто забруднюють навколишнє середовище, завдаючи шкоди екології. Підтримати цю ініціативу вирішили в одному з українських міст.

Йдеться про Львів, керівництво якого виступило з пропозицією про заборону пересування дизельних автомобілів вулицями міста. Ця ініціатива викладена в документі №934, зареєстрованому на сайті Львівської міськради. Він передбачає проведення низки заходів з метою поліпшення якості повітря. У рамках програми, у Львові мають намір створити спеціальні “екологічні” зони, в які матимуть доступ тільки електромобілі та авто з ДВЗ певних класів екологічності.

Крім того, в місті буде відкрито велику мережу зарядних станцій для електрокарів, а також введено знижки на паркування для власників транспортних засобів на електротязі. Для машин з ДВЗ буде розроблено і введено новий регламент техогляду. Не забули чиновники і про маршрутні автобуси й таксі. Для їх перевірки створять спеціальні комісії і, у разі невідповідності вимогам щодо викидів СО2, їх не випускатимуть на маршрути, а порушники отримають штрафи.

Читайте також:
Scania заметно сократит выбросы СО2 на грузовиках

У разі ухвалення такої ініціативи, обмеження вводитимуть поступово, починаючи з 2021 року. Спочатку в так звані Low emission zones заборонять в’їзд вантажівок і авто, вироблених до 1991 року. Друга хвиля обмежень почне діяти з 2030 року і передбачатиме цілковиту заборону в’їзду всіх дизельних транспортних засобів.