X

В Україні мають намір повернути нульове розмитнення автомобілів, але є нюанс

На сайті Верховної Ради України зареєстрували новий законопроект №9209 «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України».

Цей документ, ініціатором якого став народний депутат від фракції «Слуга народу» Сергій Гривко, пропонує повернути нульове розмитнення авто для тих людей, чиї транспортні засоби було вкрадено або знищено під час бойових дій на території України. У пояснювальній записці йдеться, що для реалізації цього нововведення потрібно буде внести поправки до Податкового кодексу України.

У документі зазначено, що для того, щоб отримати податкову пільгу, власникам автомобілів потрібно буде надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Кримінальне провадження має бути розпочато на підставі заяви власника про викрадення авто. Причому така заява має бути подана не пізніше ніж через місяць після закінчення бойових дій у даному регіоні.

Щодо автомобілів, які були пошкоджені та не підлягають відновленню внаслідок бойових дій в Україні, то власники для отримання пільги теж мають надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. А ще звіт, акт чи висновок про оцінку, виконаний оцінювачем чи експертом відповідно до законодавства.

Читайте також:
Розмитнення автомобілів у «Дії» відкладається: Верховна Рада провалила голосування

Документ лише подано до Верховної Ради. Його мають розглянути відповідні комітети, підтримати депутати та підписати Президент. Тільки після цього він набуде чинності. Наскільки ця пропозиція життєздатна, покаже час.