X

В Україні скасували обов’язкову експертизу під час перереєстрації автомобіля

Процедура купли-продажи стала быстрее и дешевле

Кабінет міністрів України своєю Постановою скасував обов’язкову експертизу при перереєстрації автомобіля. Нова норма набуде чинності після опублікування документа. З цього моменту експертиза при перепродажі автомобіля стане добровільною. Орієнтовна вартість послуги — 320 грн. На імпортовані вживані автомобілі, які вперше реєструються на території України, «пільга» не поширюється.

Як пояснив заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий, скасування експертної оцінки скоротити процедуру перереєстрації до 25 хвилин. Для цього необхідно онлайн або через термінал у сервісному центрі МВС записатися на отримання послуги у конкретний день та час. Послуга надається адміністратором сервісного центру за наявності повного пакета необхідних документів.

Експертна оцінка автомобіля та реєстраційних документів на нього може бути проведена за бажанням продавця або покупця. Висновок може видати Експертна служба МВС або інший спеціалізований державний орган, який має на це право. Дійсний він протягом 10 днів.

То ж тепер кожен може сам вирішувати робити експертизу автообіля чи ні. За даними МВС у 2022 році Експертна служба міністерства виявила 1202 транспортні засоби з підробленими або зміненими ідентифікаційними номерами двигуна та шасі. З початку 2023 року таких автомобілів уже 381 од. Більшість — вживані ТЗ, вперше завезені до країни. Саме це й стало причиною збереження експортної оцінки для цієї категорії автомобілів.

Читайте також:
Україна та Литва домовилися про спрощений обмін водійських посвідчень

Зі слів Драп’ятого, загалом за рік проводиться близько 1,5 мільйонів експертиз ТЗ та документів про їх реєстрацію. Порушення виявляють у 0,08% випадків.