X

В Україні скасують податки на автомобілі — законопроекти вже прийнято

Соответствующие проекты законов в Верховной Раде поддержали более 300 депутатов

Верховна Рада проголосувала і прийняла законопроекти №3476 про внесення змін до Податкового кодексу (315 голосів) і №3477  до Митного кодексу (317 голосів) України, спрямовані на стимулювання переходу на “зелений” транспорт та створення умов для налагодження власного виробництва електромобілів.

Зокрема, дію норми, що звільняє від сплати ПДВ імпортовані в країну електричні транспортні засоби (легкові та вантажні автомобілі, автобуси, вагони метро, трамваї, автомобілі спеціального призначення), продовжено до 31 грудня 2025 року. Також у пільгову категорію внесено нові автомобілі, що працюють виключно на природному газі (метані) або біогазі.

Із 1 січня 2022 року до 31 грудня 2030 року звільнено від сплати податку на додану вартість (ПДВ) та ввізного мита обладнання та деталі для виробництва електричного та газового транспорту. Товари, що ввозяться для організації та модернізації виробництва електричного і газового транспорту, звільнені від сплати ввізного мита до 31 грудня 2030 року.

Підприємства, що виробляють електротранспорт, електродвигуни, літієві батареї та зарядні пристрої для електромобілів, звільнені від сплати податку на прибуток до 31 грудня 2035 року.

Читайте також:
Законопроекти Про стимулювання електромобільності в Україні хочуть підмінити

Відповідно до чинної норми, ввезення електромобілів звільнено від сплати ПДВ до 31 грудня 2021 року. До того часу діє пільгова акцизна ставка — 1 євро за 1 кВтг ємності акумулятора. Закони з новими нормами залишилося відправити на підпис президенту, а після їх публікації вони набудуть чинності.