X

В Україні паркувальникам заборонять евакуювати автомобілі

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт щодо повноважень інспекторів із паркування. Цей документ передбачає заборону на евакуацію автомобілів та доставку їх на спецмайданчик.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі, за проект закону № 9092-3 від 27 березня 2023 року «Про адміністративні правопорушення щодо повноважень інспекторів з паркування у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» проголосували 234 народні депутати. Зокрема, нововведення діятиме не завжди, а лише під час воєнного стану.

Зазначається, що згідно з документом повноваження щодо евакуації автомобілів буде лише у Національної поліції. Ще в пояснювальній записці вказано, що під час обстрілів українці, у пошуках укриття, можуть залишати свої машини в недозволених місцях, порушуючи правила зупинки та стоянки в межах свого населеного пункту. Адже йдеться про збереження життя та здоров’я.

«З моральної та моральної точки зору неприпустимо вимагати від водіїв не порушувати правила зупинки чи стоянки, адже насамперед вони мають дбати про власне життя та здоров’я, а не дотримання Правил дорожнього руху», – сказано в документі.

Читайте також:
Паркування в Києві має бути безкоштовним

Варто зазначити, що це лише перше читання. Ще документ мають підтримати у другому читанні, а потім підписати президент України. Тільки після цього він набуде чинності. Зараз продовжують діяти колишні норми законодавства, тому рекомендуємо все ж таки дотримуватися ПДР, щоб не позбутися машини через неправильне паркування.