X

В Україні планують заборонити продаж цигарок, алкоголю та палива за готівку

Эта мера направлена на борьбу с теневыми рынками

В урядових кабінетах обговорюють фундаментальні зміни щодо адміністрування податків. Зокрема, йдеться про запровадження електронної акцизної марки (QR-коду) та виключно безготівкових розрахунків за підакцизні товари (паливо, цигарки та алкогольні напої).

Як пояснив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма, нововведення планують приймати на тлі приведення податків на тютюнові вироби та пальне до середнього європейського рівня. З його слів, у травні минулого року практично всі постачальники палива перейшли на безготівковий розрахунок, що дозволило «відбілити» обіг палива. Передбачається, що введення безготівкових розрахунків матиме такий самий ефект на ринках алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Наразі частка нелегального тютюну на ринку оцінюється у 30%, алкоголю — ще більша. Наведення ладу у цих сегментах дозволить значно збільшити надходження до державного бюджету. Нині ці кошти потрапляють до кишень фінансових посередників, які надають послуги із оптимізації податків постачальникам.

Читайте також:
Зимовий дизель та зимовий бензин: що потрібно в Україні

Нагадаємо, що восени 2022 року в Офісі Президента заговорили про податкову реформу «10-10-10». Зокрема, обговорювалося запровадження єдиної податкової ставки у 10% для трьох основних податків: на прибуток, додану вартість та доходи фізичних осіб.