X

В Україні збудують наземну станцію Starlink

В Минцифре рассказали о планах развития страны после победы

Міністерство цифрової трансформації поділилося планами щодо покращення якості супутникового інтернету Starlink від американської компанії SpaceX. Він став доступним в Україні 26 лютого, а вже 9 березня прибула друга партія наземних терміналів. Але через відсутність на території країни власної наземної станції Starlink швидкість інтернет-з’єднання не рівномірна.

За даними вимірів американської компанії Ookla, що володіє популярним сервісом аналізу швидкості інтернет-з’єднання Speedtest, у західних регіонах вона вище, ніж у східних. Виправити ситуацію планують після перемоги. Як повідомила прес-служба Мінцифри, відповідних домовленостей зі SpaceX вже досягнуто.

«Після перемоги разом з Ілоном Маском плануємо побудувати власну наземну станцію Starlink, щоб покращити якість супутникового інтернету для всіх українців», – повідомили в міністерстві.

Трохи більш ніж за місяць до України надійшло щонайменше чотири партії обладнання Starlink. Це термінали другого покоління, що забезпечують швидкість приймання близько 150 Мбіт/с. Вони забезпечують швидкісним інтернетом ЗСУ, територіальну оборону, медичні установи, органи місцевого самоврядування та підтримують функціонування критичної інфраструктури. Також Starlink користуються «Укрзалізниця», «ПриватБанк» та «Ланет».

Читайте також:
Мобільний інтернет став доступним у національному роумінгу

Як розповіла на нещодавній конференції Satellite2022 президент SpaceX Гвінн Шотвелл, в Україну вже відправлено «тисячі» супутникових інтернет-комплексів Starlink. Левову частку з них сплатили приватні особи. Також грошима допомогли Польща та Франція. Очікується, що загалом Україна отримає до 5 тисяч комплексів.