X

В Україні з’явився тягач унікальної комплектації MAN Individual

Компанія «АВАНТІ Груп», офіційний дилер MAN Truck & Bus Ukraine, нещодавно здійснила постачання сідлового тягача, який не має аналогів в Україні. Модель MAN TGX 26.540 з колісною формулою 6х2 (з другою підйомною віссю) оснащена топовим двигуном стандарту Євро 5 – потужністю 540 к. с. і максимальним крутним моментом 2500 Нм. Машину замовив клієнт із Одеси, який займається контейнерними перевезеннями. Автомобіль відповідає вимогам ADR та підходить для роботи з небезпечними вантажами.

Зовні тягач відрізняється кабіною, забарвленою в золотавий “металік” New Golden Topaz. Цей колір розробили спеціально для машин нового покоління MAN Truck Generation. І на вітчизняному ринку це перша вантажівка MAN у такому ефектному забарвленні. Замовник вибрав шини Michelin, причому передні збільшеної ширини (так звані «бомби»), а також алюмінієві колісні диски Alcoa. Останні розраховані на підвищене навантаження та завдяки особливій обробці надовго зберігають блиск без полірування.

Автомобіль отримав багато опцій, встановлених у центрі індивідуальних комплектацій MAN Individual. На даху з’явилася дуга із нержавіючої сталі зі світлодіодними фарами. Є пакет електроустаткування 230В з реле контролю акумуляторної батареї, інвертором та розетками Schuko. Замість верхньої спальної полиці змонтовано речову шафу з трьома відсіками. Центральний відсік відвели під міні-кухню, укомплектовану мікрохвильовою піччю та кавоваркою. На бічній стінці, одразу за кріслом водія закріплений 22-дюймовий телевізор.

Зазначимо, що MAN TGX 26.540 відрізняється багатьма іншими опціями. Це повністю цифровий щиток приладів на 12,3 дюйма. На нього можна вивести тривимірне зображення автомобіля та дорожньої обстановки, а також багато важливих показників, включаючи осьове навантаження тягача та напівпричепа.

Інтер’єр прикрашає мультимедійна система MAN Professional Navigation з 12,3-дюймовим екраном та системою керування MAN SmartSelect – з поворотним сенсорним селектором та кнопками прямого входу. Не залишиться поза увагою і аудіосистема MAN Soundsystem Advanced – з сімома динаміками по 20 Вт та 50-кіловатним сабвуфером.

Крім високоефективної системи Climatronic машина обладнана ще й автономним кондиціонером, що дозволяє підтримувати комфортну температуру при вимкненому двигуні протягом 11 годин. Лобове скло має електрообігрів, а його сонцезахисна шторка – електропривод. Бічні вікна обладнані сонцезахисними екранами.

У стелі встановлений скляний люк із електроприводом та захисними зсувними шторками. Кабіна середньої висоти (типу GM) завдяки мінімальному моторному тунелю дозволяє стояти водію у повний зріст (до 1,86 м).

Кермо, крісла і навіть поручні оббиті натуральною шкірою. Водійське крісло на пневмопідвісці має численні налаштування: 9-ступінчасте регулювання по висоті (залежно від ваги людини) з функцією пам’яті, поперековий упор і регулювання плечового поясу. А пасажирське крісло у версії Vario може повертатися, а його спинка трансформуватися в зручний столик. До речі, ще один столик розкладного типу можна витягти з передньої панелі з боку пасажира.

Кабіна з додатковою звуко- та теплоізоляцією має повністю пневматичну підвіску (виконання Сomfort), яка ефективно гасить поштовхи від дорожніх нерівностей. Спальна полиця шириною 110 см оснащена ортопедичним каркасом, має регульовану за кутом нахилу секцією для голови та укомплектована особливо комфортним матрацом, товщиною 110 мм. Під полицею знаходяться висувні холодильник та речовий бокс.

Особливо потрібно відзначити і таку практичну фішку як панель керування MAN EasyControl Long Haul, яка дозволяє водієві отримати доступ до різних функцій, стоячи поряд з машиною. Наприклад, він може увімкнути світло за кабіною, активувати центральний замок, електросклопідйомники та «аварійку». Для цього на внутрішній панелі дверей, у самому низу розташовані чотири кнопки.

Але і на цьому перелік опцій не закінчується. Тягач також отримав повне світлодіодне освітлення, включаючи фари та задні ліхтарі, функцію підсвічування поворотів, систему автоматичного дальнього світла. Водію не доведеться докладати багато зусиль для підйому кабіни – з цим завданням швидко впорається електродвигун.

На увагу заслуговує 12-ступенева автоматична коробка передач MAN TipMatic 12.26 DD з енергоефективним ретардером Eco Cool. Управління нею винесено на підрульовий перемикач. КП має низку дуже корисних функцій. По-перше, це MAN EfficientRoll – рух накатом на невеликих спусках (на “нейтралі”), що економить пальне. По-друге, MAN Idle Speed Driving, що дозволяє машині їхати в інтенсивному трафіку на холостому ходу, без залучення педалі акселератора, що продовжує ресурс зчеплення. По-третє, функція «Виїзд методом розгойдування» рятує у випадку, якщо вантажівка застрягла в снігу або в піску.

У представленій комплектації обмежувач максимальної швидкості тягача встановлено не на 85 км/год, як зазвичай, а на 110 км/год. Це дуже допомагає під час обгонів. Водій оцінить і систему адаптивного круїз-контролю (ACC), яка автоматично підтримує дистанцію до автомобіля, що їде попереду. Тягач оснащений окрім ABS, ASR,EBD та ESP ще й системою автоматичного гальмування – EBA, яка активується при загрозі зіткнення, починаючи зі швидкості 15 км/год. У комплектацію входить система попередження про виїзд за межу смуги руху – LDW. Є також і противідкатна система MAN Easy Start, що допомагає під час рушання з місця на підйомі.

Важливою є і система «анти-сон» MAN AttentionGuard, яка сигналізує у разі зниження уважності водія за кермом. І тут саме час згадати про помічника часу керування автомобілем, який доповнює індикатор часу водіння та відпочинку на дисплеї панелі приладів. Залежно від ситуації, цей електронний помічник автоматично надає водієві додаткову інформацію про його поточний та минулий час керування. Таким чином асистент знімає навантаження з водія та допомагає йому виконувати вимоги законодавства стосовно режиму праці та відпочинку.

Хочеться вірити, що тягачів у комплектації MAN Individual на українських дорогах буде дедалі більше. Адже такі машини не тільки тішать око, вони забезпечують особливо комфортні умови для водія, що, безперечно, позитивно впливає на ефективність та безпеку вантажоперевезень.