X

В Україні з’являться нові світлофори — в чому їх особливість

Они помогут организовать движение велосипедистов

Міністерство внутрішніх справ України спільно з іншими профільними відомствами продовжує удосконалювати систему організації дорожнього руху в країні, тим самим підвищуючи рівень безпеки на автомагістралях. Цього разу свою пропозицію вніс Державний дорожній науково-дослідницький інститут. Його фахівці запропонували впровадити світлофори для велосипедистів, які активно використовуються в Європі.

Такі світлофори планують встановлювати на жвавих перехрестях зі складною схемою руху, на які виходять велосипедні доріжки. Щільність руху на цих ділянках має становити щонайменше 50 велосипедів на годину протягом восьми годин на добу. Велосвітлофори встановлюватимуть праворуч від доріжки на відстані 0,5 – 2 метри від краю. Водночас видно їх повинно бути на відстані 50 м.

Працювати вони будуть трохи за іншою схемою, ніж світлофори для автомобілів. Зокрема, зелений сигнал має загорятися на них на кілька секунд раніше, ніж для машин, які їдуть в тому ж напрямку. Такий розрив у часі дасть змогу велосипедистам доїхати до середини перехрестя, тим самим ставши більш помітними для водіїв, які мають намір повертати ліворуч або праворуч.

Читайте також:
Как перевозить велосипед на автомобиле: основные способы

Проєкт, запропонований ДержміськНДІ перебуває на стадії розгляду і доопрацювань. Остаточне рішення щодо нього планують ухвалити до 28 лютого цього року. Якщо терміни не зміняться, то вже найближчим часом стануть відомі місця встановлення велосвітлофорів.