X

В Україні запропонували видавати права водія з 16 років

У Верховній Раді зареєстрували новий законопроект, який передбачає внесення змін до деяких законів України щодо керування автомобілями.

Проект закону № 8039 зареєстровано 16 вересня цього року та направлено на розгляд до комітетів. У записці пояснення до цього документа йдеться, що до керування автомобілем хочуть допускати особи віком від 16 років. Після проходження навчання в автошколі їм видаватимуть права категорії В.

Ініціатори законопроекту передбачили й низку обмежень. Так, з 16 років можна буде керувати легковиками з автоматичною коробкою передач. Тим, хто хоче керувати автомобілем на «механіці» потрібно буде почекати до 17 років. До того ж керувати авто підлітки зможуть лише з нотаріально завіреного дозволу батьків або піклувальників.

Читайте також:
Українці в Польщі зможуть користуватися цифровими правами та техпаспортом

«У разі заподіяння шкоди іншій особі, неповнолітня особа несе відповідальність за таку шкоду. А саме, відповідає за заподіяну їм шкоду самостійно на загальних підставах. У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування заподіяної нею шкоди, ця шкода відшкодовується її батьками або опікуном, якщо вони не доведуть, що шкода була заподіяна не з їхньої вини», – йдеться у пояснювальній записці.