X

В Україні зросла вартість первинної реєстрації автомобілів — скільки доведеться платити

Сбор применяется только при первичной регистрации автомобилей

З 1 січня в Україні збільшився прожитковий мінімум до 2481 грн. Як наслідок, зросли всі платежі, прив’язані до нього. Зокрема і збір на обов’язкове державне пенсійне страхування під час першої реєстрації легкових автомобілів..

Відповідно до статті 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», відсоток внеску залежить від вартості автомобіля. Так, якщо ціна на транспортний засіб не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму, тобто 409 435 гривень, то збір дорівнює 3%.

Якщо вартість об’єкта оподаткування варіюється від 165 до 290 розмірів прожиткового мінімуму (від 409 365 до 719 490 гривень), то розмір збору становить 4%. У разі, якщо ціна на машину більше за 290 розмірів прожиткового мінімуму, то власнику доведеться сплатити до бюджету країни 5% від цієї цифри.

Читайте також:
В Україні скасують податки на автомобілі — законопроекти вже прийнято

Нагадаємо, що цей збір оплачують лише в разі придбання нового автомобіля в салоні або ввезеня з-за кордону. Тобто ставиться на облік вперше. У разі перереєстрації машини, цей збір оплачувати не потрібно. Документами, що підтверджують ціну, є договір купівлі-продажу, договір міни, довідка органів митної служби та акт експертної оцінки.