X

В Україні затримали шахраїв, які продавали неіснуючі автомобілі

Злоумышленники обманули 24 человека и незаконно завладели одним миллионом гривен

Найбільш криміногенною, з точки зору шахрайства, в усі часи була сфера торгівлі. Але особливо активно зловмисники поводяться саме в автомобільній сфері. Вони вдаються до різних схем обману — від підроблених документів до “липових” оголошень. Саме останні набули значного поширення останнім часом, адже з кожним днем дедалі більше людей купують авто через Інтернет.

Одну з таких груп із двох жителів Сумської області, викрили та затримали співробітники Управління протидії кіберзлочинності Києва спільно зі слідчими Солом’янського управління місцевої поліції. Зловмисники розміщували на різних сайтах оголошення про продаж автомобілів, пригнаних з Європи. Вартість машин була набагато нижчою за ринкову. Водночас злочинці висували обов’язкову умову — часткова передоплата.

Після першого переказу коштів вони не зникали, а, навпаки, імітували активну діяльність. Чоловіки знімали відео поїздки за кордон за потрібною машиною, а також надсилали фото платіжок і доручень. Після цього вони просили у замовників другий платіж, який би за сумою закривав угоду. Отримавши кошти, “продавці” зникали, так і не виконавши зобов’язань. Таким чином учасники злочинної групи обдурили 24 людини. Загальна сума привласнених незаконно коштів становить понад мільйон гривень.

Співробітники поліції провели низку обшуків, під час яких було вилучено гроші та документи, що підтверджують шахрайську діяльність фігурантів. Наразі тривають слідчі заходи та встановлюється наявність можливих спільників правопорушників. Підозрюваним обрано запобіжний захід — утримання під вартою. Їм пред’явлено звинувачення за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України, що передбачає позбавлення волі на термін від 8 років.

Читайте також:
Афера на $54 000: мошенница приобрела Range Rover по поддельным документам