X

Воїни-іноземці зможуть отримати посвідчення водія українського зразка

Новая норма вступила в силу 17 марта

Уряд спростив процедуру отримання українських посвідчень водіїв іноземцям, які захищають Україну в лавах ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії. Як передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2023 р. №228, отримувати права державного зразка вони будуть під час укладання контракту на службу разом із військовим квитком та статусом особи, яка тимчасово проживає на території України. Нова норма набула чинності 17 березня 2023 року й діятиме весь період військового стану та протягом трьох місяців після його скасування або припинення.

Як зазначається на сайті Головного сервісного центру МВС, іноземці можуть як обміняти водійське посвідчення на українське, так і отримати його вперше, пройшовши навчання у автошколі. Для обміну або відновлення посвідчення водія іноземного зразка необхідно скласти теоретичний та практичний іспит у сервісному центрі МВС.

Для цього необхідно подати такі документи:

  • дійсний паспорт іноземця або документ, що засвідчує особу без громадянства;
  • військовий квиток;
  • довідку з військової частини, з якою укладено контракт;
  • медичну довідку про придатність до керування транспортними засобами (при проходженні навчання в автошколі та одержанні посвідчення водія вперше).

Громадянам Італії, Іспанії, Туреччини та ОАЕ, країн-підписантів двосторонньої угоди про взаємне визнання прав водія, посвідчення обмінюють без складання іспитів. Наявність ідентифікаційного коду та позначки про місце проживання в документах не обов’язкова.

Читайте також:
Українські права тепер можна обміняти на турецькі без іспитів

Адресою місця проживання та адресою для офіційного листування з експлуатації транспортних засобів вважатиметься адреса військової частини, яка вказується у довідці про перебування особи на військовій службі у лавах українського війська.