X

Війна в Україні посилить напівпровідникову кризу

Дефицит поставок неона из Украины скажется на производстве чипов через семь-девять месяцев

Розв’язана Росією війна в Україні не залишиться непоміченою для світової економіки. Зокрема, через зупинку українських компаній «Кріоін Інжиніринг» та «Інгаз», які забезпечували від 45 до 54% ​​всіх світових постачань інертного газу для виробництва чіпів, очікується подальше зростання дефіциту напівпровідників. Що не може не спричинити зростання цін на ринку.

На думку керуючого директора з напівпровідників у Summit Insights Group LLC Кінгай Чана, відсутність поставок з України почне відчуватися через сім-вісім місяців. Як заявили в американській компанії Micron Technology, у короткостроковій перспективі нестачі компонентів для чіпів вони не очікують. Стримати удар вдалося за рахунок диверсифікації постачання та підтримки запасів сировини та інертних газів.

«Нині ми не очікуємо на якісь негативні наслідки для наших короткострокових обсягів виробництва через російсько-українську війну, але ми очікуємо збільшення наших витрат, оскільки ми забезпечуємо постачання певних видів сировини», — прокоментував ситуацію генеральний директор компанії Санджай Мехротра.

Читайте також:
У Росії озвучують амбітні плани - КамАЗи без імпортних деталей

Незважаючи на такий оптимістичний прогноз, компанія вже підняла ціни на чіпи NAND та DRAM, чим збільшила валовий прибуток від виручки до 47,2% порівняно з 26,4% минулого року. Очікується, що в першому кварталі виторг Micron Technology досягне $8,7 млрд, тоді як спочатку аналітики говорили в середньому про $8,06 млрд. Вже зараз акції компанії подорожчали більш ніж на 4%, а чистий прибуток на акцію склав $2,14 долара проти прогнозованих $1,97.