X

Volkswagen строит в Польше аккумулятор

Немецкий концерн планирует открыть шесть батарейных заводов в Европе

Компанія PowerCo, яка відповідає за глобальний акумуляторний бізнес Volkswagen Group, обрала Польщу для будівництва свого першого заводу. Підприємство на 900 робочих місць з’явиться у місті Ниса, що на південному заході країни. Частину коштів на реалізацію проєкту у вигляді фінансових грантів для інвестицій у місто надає польський уряд. Як повідомляється, йдеться про 371 млн доларів.

PowerCo представляє створене 2021 року спільне підприємство Ionway вартістю 2,9 млрд доларів. Компанії приєднуються до європейських автовиробників, які переходять на використання в електромобілях європейських акумуляторів. До кінця десятиліття Ionway планує виробляти приблизно 160 гігават-годин (ГВт•год) на рік. Цього достатньо для виробництва 2,2 млн. електромобілів.

Як кажуть у PowerCo, Польща обрана місцем будівництва з низки причин. Зокрема, враховувалося географічне положення, наявність кваліфікованої робочої сили та поновлюваних джерел енергії. Будівництво розпочнеться після отримання дозвільної документації.

Завдання Ionway — забезпечення європейських заводів PowerCo із виробництва акумуляторних елементів ключовими матеріалами для акумуляторів. Очікується, що компанія зможе покривати більшу частину потреб PowerCo у Європейському Союзі. Забезпечуватиме виробництво катодними матеріалами бельгійська хіміко-металургійна компанія Umicore, що спеціалізується на дорогоцінних, рідкісноземельних та кольорових металах. Остання являється партнером Volkswagen Group у спільному підприємстві PowerCo.

Читайте також:
Scania відкрила акумуляторний завод для електротранспорту

Як заявлялося раніше, до 2030 року PowerCo та партнери інвестують понад 21 мільярд доларів та наймуть до 20 000 осіб у Європі. Загалом німецький концерн побудує в Європі шість батарейних заводів, зокрема, у Зальцгіттері (Німеччина) та Валенсії (Іспанія). У квітні цього року Volkswagen оголосив про плани інвестувати до 5,15 млрд доларів у будівництво заводу з виробництва автомобільних акумуляторів в Онтаріо.