X

Волонтери з Прикарпаття збудували велодрон-камікадзе

Первый образец уже готов отправиться на фронт

Винахідники Роман Боринець та Володимир Муссур із селища Борошнів-Осада у Калуському районі Івано-Франківської області збудували наземний безпілотник-камікадзе для ЗСУ. Дистанційно керована автономна платформа із багатообіцяючою назвою «Примара» створена на прохання військових.

Зі слів розробників, «велодрон» призначений для перевезення вантажів у бойових умовах: боєкомплекту, води, продуктів тощо. Також у візок можна завантажити до 200 кг вибухівки, перетворивши на дрон-камікадзе. При цьому швидкість руху складе 20 км/год, причому по полях та болотах.

Майстри зібрали свій дрон із підручних матеріалів. Будівництво пілотного екземпляра зайняло два місяці. Колеса у нього від гірського мотобайка, акумулятори від електровелосипедів, а рульова — колишній привід від гаражних воріт. Під антену для передачі відео пристосували штатив, який до війни використовувався на зйомках весіль. Також «Примара» обладнана камерою, яка дозволяє дистанційно контролювати його пересування.

Створений волонтерами автомобільний пристрій нічного бачення успішно експлуатується військовими. Він у рази дешевший за промисловий. На передову вирушили понад 2000 таких приладів.

Читайте також:
З німецького автомобіля запустили перший український дрон-камікадзе

Найближчими днями «Примара» опиниться на фронті, де пройде «ходові» випробування за реальних умов. Відгуки військових дозволять довести проєкт до досконалості. Тим часом Роман та Володимир планують підготувати деталі для «велодрону», призначеного для евакуації поранених із поля бою.