X

Volvo покінчила з викраденням автомобілів

Марка запатентовала многоуровневую систему защиты с акустическим предохранителем в брелоке

Volvo розробила багаторівневу систему захисту автомобіля від автовикрадачів. Патент на «акустичний запобіжник» виявлено у Відомстві патентів та товарних знаків США. Його можна «вмонтувати» як у звичайний брелок, так і у «цифровий ключ», смартфон або смарт-годинник.

Традиційно викрадачі відкривають автомобілі шляхом блокування або клонування сигналу дистанційного доступу до автомобіля. Але нові системи використовують для шифрування коду доступу систему «ковзаючого паролю». Це дещо ускладнило життя автовикрадачів, але не дозволило повністю виключити крадіжки. Злочинці почали використовувати для перехоплення віддалених даних ретрансляційні атаки й таким чином відкривали автомобілі за допомогою «рідного» сигналу. Завдання пристрою Volvo — його блокування.

Запатентоване Volvo рішення засноване на прямому зв’язку між автомобілем та пристроєм доступу, а також на часі та оцінці відстані до вторинних акустичних датчиків. Автомобіль спочатку надсилає ідентифікаційний сигнал із позначкою часу на пристрій доступу через Bluetooth. Відбиваючись, він повертається назад в автомобіль для перевірки першого контакту.

Потім створюється новий другий унікальний ідентифікатор, який відправляється на пристрій доступу і назад в транспортний засіб через акустичні приймачі, встановлені по кутах транспортного засобу. Таким чином система визначає затримку часу відгуку при зв’язку та одночасного підтвердження другого унікального ідентифікатора. Якщо вона нижча від заданого значення й виявлена до того, як пристрій доступу залишить зону акустичної системи, автомобіль розблокується. Також система зіставлятиме відстань. Якщо виявиться, що Bluetooth та акустичні сигнали знаходяться на різних відстанях, доступ до автомобіля заблокується.

Єдиний спосіб обійти цю систему — стояти чи йти поряд із власником транспортного засобу. Але не виключено, що надалі викрадачі навчаться дурити її. Коли новий протиугінний захист з’явиться у серійних автомобілях бренду не поточнюється. У Volvo вважають, що єдиний надійний спосіб захистити автомобіль — технологія замикання з розпізнаванням облич.

Наразі цю функцію може запропонувати повністю електричний Genesis GV60 2023 року. Цифровий ключ кросовера має функцію, яка дозволяє отримувати доступ до автомобіля та керувати ним без фізичного брелока чотирьом користувачам.

Читайте також:
476 сил і 4,4 секунди до сотні: Volvo представив новий електрокар