X

Можливість використання конопель для виробництва біопалива

Із чим у вас асоціюється поняття «альтернативне паливо»? Напевно, це словосполучення викликає деяку настороженість з огляду на тенденцію продажу операторами АЗС незрозумілої консистенції під виглядом бензину. Насправді біопаливо не приносить шкоди автомобілю. Крім того, коштує значно дешевше та екологічніше.

Вчені активно працюють над ідеєю замінити нафтопродукти (до речі, їхній запас не безмежний) природними матеріалами. Наприклад, виробляти паливо з конопель – ця рослина швидко росте, не вимагає особливого догляду і зовсім невибаглива. Зрозуміло, що купити насіння конопель і переробити їх у паливо самостійно не вийде, але для великих виробників рослина стане чудовою бюджетною сировиною.

Історія створення конопляного палива

Вперше коноплі для виробництва палива використовували на початку XX століття, коли видобуток нафти в США був утруднений через відсутність великих родовищ. Перед вченими стояло надскладне завдання – знайти дешеву альтернативу бензину, створити таке паливо, на якому могли б функціонувати трактори, пароплави та паровози. А в 1908 стався справжній прорив – Генрі Форд презентував автомобіль Tin Lizzie, його мотор працював на олії та спирті, або суміші даних компонентів з бензином.

Рослинна олія виробляється шляхом віджиму насіння, і коноплі ідеально підходить для цього виробничого процесу. У тому числі, з рослини можна отримати спирт шляхом переробки стебел і листя. А при змішуванні спирту та олії виходило універсальне паливо, яке використовувалося для заправки різного виду транспорту. Його можна було використовувати для будь-якого виду двигуна того часу, без будь-яких його налаштувань та переробок.

Паливо з конопель позитивно зарекомендувало себе в США, воно виявилося дуже ефективним і стало чудовою альтернативою солярки. Продукт біорозкладається, менш токсичний, його безпечно перевозити та зберігати, а температура займання становить 149 °C. Запах із вихлопної труби не специфічний, більше нагадує аромат овочів після смаження. Отже негативні наслідки для екології максимально знижені.

Чи є майбутнє у біодизелю з конопель?

Сьогодні біопаливо виробляється та використовується в Німеччині, Італії, Франції та США. Обсяги не настільки великі, щоб повністю покрити потребу населення, тому площі посівів конопель збільшуються, будуються нові переробні заводи. Виробники переробляють сировину на спирт, а потім використовують її не тільки для біопалива, але й додають у бензин як присадку.

Українським бізнесменам безперечно варто звернути увагу на цю нішу, враховуючи, що в нашій країні досить порожніх, родючих земель. Вирощування насіння конопель з метою подальшої переробки стане безумовно прибутковим заняттям, тим більше, що попит на біопаливо безперечно буде.