X

ЗСУ збили над Азовським морем ворожі літаки А-50 та ІЛ-22

Пізно ввечері 14 січня над акваторією Азовського моря було збито два суперважливі літаки армії РФ. Йдеться про літак радіорозвідки А-50 та бомбардувальник ІЛ-22.

Першим про інцидент повідомив у Telegram-каналі заступник комітету ВРУ з питань нацбезпеки Юрій Мисягін. Він розповів, що ДРЛО А-50 було збито і він зник з радарів у районі міста Керч. ІЛ-22 був підбитий і здійснив аварійну посадку у російській Анапі.

Пізніше у мережі з’явилося аудіоперехоплення розмови пілота літака ІЛ-22 із диспетчером аеродрому в Анапі. Його опублікувало видання «РБК». Був запит на посадку, евакуацію, медичну допомогу та пожежників.

Також видання повідомило, що вогневу поразку російськими літаками було завдано близько 21:00. А-50 тільки-но заступив на чергування в районі Кирилівки, а ІЛ-22 здійснював чергування в районі Стрілкового. Його підбили під час прольоту вздовж узбережжя Азовського моря.

Пізніше командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук заявив, що поразка А-50 та Іл-22 була відповіддю росіянам на ракетний удар по житловому будинку в Дніпрі, завданий рік тому. Внаслідок цієї атаки загинули 46 мирних жителів.

«Це вам за Дніпро! Горіть у пеклі, нелюди!», – написав Олещук.

Якщо представники ЗСУ хоч і опосередковано, але підтвердили поразку російських літаків, то окупанти всіляко намагаються приховати успіхи української армії. Військкоми стверджують, що вразила повітряні судна російська система ППО, у роботі якої стався збій. Український військовий аналітик Олександр Коваленко відмітив, що така заява є черговою брехнею росіян. «Дружній вогонь» навряд чи спричинив пошкодження бортів.

«Справа в тому, що пункт управління/літак-ретранслятор Іл-22 та ДРЛО А-50 день за днем, другий рік поспіль, літають одними і тими ж маршрутами, з метою забезпечення стійкості зв’язку, контролю повітряної обстановки та управління оперативно-тактичною авіацією … Тобто, навіть із непрацюючою системою «свій-чужий» ці літаки мали бути візуально на радарах операторів ППО як свої. До того ж літак таких розмірів, його швидкість і висоту польоту неможливо сплутати, наприклад, з ракетою або винищувачем противника», – заявив експерт.

Читайте також:
Генштаб ЗСУ розповів про кількість знищеної бронетехніки та підбитих автомобілів противника

Чим такі важливі ці літаки для РФ?

Літаки далекого радіолокаційного виявлення дозволяють військово-повітряним силам росії мати перевагу над іншими силами. Вони забезпечують координацію з винищувачами та створюють картину повітряного бою. Також ці літаки здатні фіксувати пуск ракет українським ППО. Після аналізу ці відомості допомагають ворогові обходити розташування зенітних засобів.

На момент повномасштабної війни в Україні на балансі армії РФ було 3 літаки А-50 та 6 одиниць А-50У. Примітно, що вартість одного такого літака становить 330 млн доларів.