X

W Series: Дабл-хеддер назвав ім’я Чемпіонки в Остіні

Глядачі «Першого Автомобільного» минулого вік-енду стали свідками двох вирішальних гонок сезону, які відбулися на трасі СОТА в Штаті Техас.

Перед самим змаганням відбулося кілька важливих змін. Організатори серії визначилися, що топ-8 гонщиць, а не 12, як минулого разу, гарантують собі право залишитися в W Series. Іріна Сідоркова, яка була в заліку сьомою не отримала візу до США, а тому вимушена була спостерігати за змаганнями вдома. Полячка Ґосія Рдест цього вік-енду також залишилася в Європі, щоб змагатися в Alpine Europa Cup. Це дало можливість виступити австралійці Кейтлін Вуд. Натомість, в команді Puma увесь сезон пропускає південноафриканка Тасмін Пеппер. Враховуючи, що якраз Еббі Пуллінґ втратила місце в британській Формулі-4, саме вона отримала можливість закінчити сезон. І саме вона вразила своїм виступом найбільше.

Хоча змагання за титул вела її менторка Еліс Павелл та чинна Чемпіонка Джеймі Чедвік. При певних розкладах титул могла б здобути і фінка Емма Кіміляйнен. Причому за умови двох гонок в один вік-енд ймовірність тій чи іншій гонщиці схилити шальки терезів або втратити усе – зростала. Насправді, так і сталося.

Сам формат гоночного вік-енду також було змінено. Тепер пілотеси проводили дві вільні практики в п’ятницю та одну кваліфікацію в суботу, яка визначала стартові місця на обидва заїзди. Принцип було узято із Формули 4, де найкращий час на колі визначав порядок старту на суботу, а за протоколом других за швидкістю кіл – на «ґранд фінал».

І поки у Павелл справи йшли не кращим чином, її юна підопічна дала справжній бій чинній чемпіонці. Кілька разів ініціативу перехоплювала Чедвік, але їй щоразу відповідала Пуллінґ. Так і довелося призначити володарок поулу почергово: спершу Пуллінґ, а в другій гонці – Чедвік. Павелл довелося прориватися в першій гонці тільки з десятого місця, Кіміляйнен – з п’ятого.

І обидві з блиском попрацювали. Фінка вже в першому повороті на підйомі на деякий час вирвалася уперед, але Чедвік не вдалося втримати. Надалі лідирувала саме британка. Белен Ґарсія також вдало зреагувала на боротьбу суперниць і вистрілила на друге місце. Слідом гонку проводили Кіміляйнен та Пуллінґ. Доволі швидко Емма впоралася із супротивом Белен і вийшла вперед у повороті 12. Надалі позиції двох перших гонщиць не змінилися до самого фінішу. А це означало, що Кіміляйнен закріплює за собою третє місце в сезоні. Сумнівів у лідерстві перед фіналом саме Джеймі Чедвік залишалося все менше. Не відомо було тільки кількість місць, яку зможе відіграти Павелл. А вона докладала неймовірних зусиль. За кілька кіл Еліс вже була шостою, а на третині заїзду – ще й випередила обох представниць Scuderia W: Белен Ґарсію та Сару Мур. За подіум довелося позмагатися із Еббі Пуллінґ. Під кінець заїзду болід молодшої приятельки ковзав, часом навіть гонщиця виїздила за межі траси, за що отримала попередження. І як би не здорово заїзд провела Еббі, на останньому колі їй довелося поступитися Еліс третім місцем.

Бейтске Віссер нагадала про себе, доволі стабільно провела гонку, і також випередила обидва червоні боліди Scuderia W. Джессіка Гоукінз знову не обійшлася без контакту, цього разу з Белен Ґарсією, але, на щастя для британки, гоночний інцидент не мав наслідків, тож на фініші вона була шостою. Сара Мур завершила сьомою.

Складною кваліфікація виявилася для Нереї Марті, але чудовий прорив – і восьме місце для іспанки. Фінальні очки здобули Фаб’єна Вольвенд та Мікі Койяма.

Окремо відмітимо, що гонку та чемпіонат достроково завершила Еббі Ітон – через компресійний перелом, здобутий під час атаки високів бордюрів траси. Марта Ґарсія, посилаючись на погане самопочуття, також не змагалася у неділю. Замін не прослідувало, а тому на фінальній гонці стартувало лише 16 болідів – як і в Бельгії.

Сама гонка була менш насичена боротьбою, але й тут вистачало чимало моментів для радості та розчарувань.

По-перше, змагання Павелл-Чедвік не вийшло. Чинна Чемпіонка стартувала з поулу та втримувала лідерство до фіналу самої гонки. Поки Еббі Пуллінґ стримувала решту суперниць, Джеймі надійно відривалася від пелетону. Здавалося, що Еліс повторить свій прорив, але як-тільки зі старту вона стала сьомою, суперниці попереду пручалися дуже впевнено. Особливо, Белен Ґарсія. Зрештою, Павелл лише за чотири хвилини до кінця відведеного часу змогла здолати суперницю. Шосте місце – той максимум, який вдалося здобути колишній лідерці заліку.

Позаду за кілька хвилин до цього Джесс Гоукінз знайшла собі нову жертву. У зіткненні постраждала Сабре Кук. За американку особливо прикро, тому що на момент зіткнення вона була восьмою – здобути бодай один бал так і не судилося. Напарниця Кук ще у першій половині гонки припаркувала болід в боксах. Жест Фаб’єни Вольвенд був доволі красномовний – вона передача вболівальникам любов та трохи засмутилася, що не фінішувала. Тим не менше, шосте місце в Серії W залишилося за нею, як і минулого сезону. На вакантне восьме місце, після зіткнення суперниць, піднялася Нерея Марті. Пілотеса Академії записала на свій рахунок неймовірне досягнення: фініш в усіх восьми гонках сезону в топ-8 та четверте місце в сезоні – попереду решти дебютанток. Останні очки дісталися Аюлі Оґрен та Кейтлін Вуд. Приємне завершення сезону, який не сказати, що вдався обом.

Результати першої п’ятірки також визначили двох пілотес. На початку третьою була Бейтске Віссер, проте досить швидко поступилася як Еммі Кіміляйнен, так і Сарі Мур пізніше. Але й п’ятого місця виявилося достатньо, аби зайняти підсумкове восьме місце у сезоні. Сара Мур п’ятою закінчила Чемпіонат.

А ось за кого дійсно приємно, так це за Еббі Пуллінґ. Вона була лише одною із запасних, але щоразу потрапляла у вісімку кращих, а на СОТА взагалі здобула балів менше лише за Чедвік та Кіміляйнен. Перший поул в суботу та перший подіум у неділю – і сьоме місце в сезоні її. Неймовірно, що ця гонщиця провела перед фінальним вік-ендом лише дві гонки! Гідна наступниця Еліс Павелл, яку ми маємо побачити наступного сезону.

Як і Іріну Сідоркову, осільки, попри дев’яте місце в Чемпіонаті, обом гонщицям Академії гарантовано два сезони участі в Серії W.

Після церемонії нагородження призерок заключного етапу – Чедвік – Пуллінґ – Кіміляйнен – відбулася також церемонія нагородження за підсумками року. Джеймі Чедвік здобула другий поспіль титул, тому в грудні ми її побачимо на етапі Extreme E – Ікс Прі Юрського періоду, який відбудеться в британському Дорсеті 19 грудня. Також Чедвік разом зі срібною призеркою Павелл проведуть тести боліду LMP2 Oreca команди Richard Mille Racing 7 листопада в Бахрейні – після завершення Чемпіонату Світу WEC.

P.S.: А як стало відомо сьогодні, команда Академії Серії W у складі Марті та Сідоркової також будуть залучені до тестів – але подібних болідів Чемпіонату Формули 3 – у французькому Маньї-Кур 9 листопада…

P.P.S.: Ось так Серія W вже сьогодні змінює Світ автоспорту, принаймні для 6 гонщиць (гадаю, що Еммі також приємно змагатися зі значно молодшими суперницями), а тому далі буде!

Нагадуємо, що перегони W-Series в Україні ексклюзивно показує Перший Автомобільний телеканал. Партнером трансляцій на телеканалі є Philips Automotive.