X

WorldRX: Домінування Peugeot-Hansen в Швеції та Франції

Хоча другий та третій етапи цьогорічної першості відбулися на різних локаціях – Гел’єс у Швеції та Лойек у Франції – загальна картина подій була багато в чому подібною. Перш за все, чисельність учасників топового класу складала рівно 10 пілотів. Це означало автоматичне потрапляння до півфіналів усіх причетних до заїздів. А отже, менше несподіванок. У теорії, звісно…

Кінець серпня відзначився 30-ою річницею перебування траси Хельєс у Європейському та Світовому Календарі. Враховуючи, що уся топ-3 Чемпіонату ще й шведи, не було підстав вважати, що щось може докорінно змінитися. Єдиною завадою місцевим улюбленцям міг би стати фінський пілот – Ніклас Ґрьонхольм, щоправда також із далеким шведським корінням. Цьогоріч Ніклас вже вигравав обидва етапи в Гел’єсі в Чемпіонаті Нордичних країн – RallyX Nordic. І сподівання на змагання четвірки найсильніших могли б виправдатися, але доля розпорядилася інакше.

Кваліфікаційну сітку Тіммі Гансен та Юган Крістофферссон подолали із першим та другим результатом відповідно. І якщо Тіммі впевнено виграв свій півфінальний заїзд, то на Audi S1 Югана в півфіналі два стався подвійний прокол покришок. Вперше з етапу в Німеччині-2017 чинний Чемпіон не потрапляє до фіналу. А ось у самому фіналі невдача Крістофферссона призвела до першої лінії на старті обох братів Гансенів. І як на старті сезону, так і зараз, Тіммі був попереду молодшого Кевіна. Враховуючи штрафний час за збитий маркер на «джокері» у півфіналі Нікласом (у боротьбі з Петром Гедстемом) та за відсутності Югана, ніхто не зумів сплутати карти команді Кеннета Гансена, а тому позиції його синів на фініші не змінилися: Тіммі – перший, Кевін – другий.

Цього разу подіум повністю належав французьким автовиробникам: услід за двома Peugeot 208 фінішував Renault Megane R.S. Кевіна Аббрінґа, що стало першим подіумом нідерландця у WorldRX. За невдачі Крістофферссона та Ґрьонхольма четверте і п’яте місця узяли їх напарники – Енцо Іде з Audi S1 та Кріштіан Шабо з Hyundai i20 відповідно. Угорець ще й вибрався у топ-2 Чемпіонату. Останнє місце у фіналі за Юхо Рютконеном з приватним Ford Fiesta.

За два тижні учасники переїхали до Франції на святкування 45-ої річниці існування треку Лойек. І події повторилися. Бо знову Крістофферссон був у топі після кваліфікації. А черговим випробуванням стали технічні негаразди з карданним валом під час півфіналу. І хоча Югану вдалося відбити атаку Кевіна Аббрінґа, на стартову позицію фіналу швед не виїхав. З іншого боку, Ніклас Ґрьонхольм нарешті вибрався у фінал, де й замкнув трійку призерів. Більшого фіну не судилося досягти, бо, як і в Швеції, Гансени зробили усе так само. Брати навіть на петлю джокер вирушили синхронно, зберігаючи позиції 1-2 для Тіммі та Кевіна відповідно. Для Тіммі ця перемога стала другою поспіль та 12-ою в кар’єрі, а команда Гансенів усі гонки сезону завершує переможним дублем.

У той час як Крістофферссон та Ґрьонхольм у своєму активі мають лише по одному третьому місцю на етапах. Як і Аббрінґ, який у Франції був четвертим. Він, як і Шабо завжди пробивалися до фіналів, тому й перебувають у чільній п’ятірці. Угорець навіть третій, не зважаючи на одне четверте та два п’ятих місця. Змагання в Лойек подарувало шосте місце Тімо Шайдеру та його Seat Ibiza команди Рене Мюнніха, оскільки саме німець замінив Крістофферссона в фіналі, але випередити жодного зі суперників не зумів. Сам же Мюнніх цього разу був заявлений ц залік Чемпіонату Європи, де й здобув перемогу.

Щодо заліку електромобілів RX2e, то ні в Швеції, ні у Франції лідер заліку Ґійом де Ріддер не здійснював героїчних вчинків, а просто фінішував четвертим та третім відповідно, чим зберіг за собою лідерство. Навпаки, високі здобутки дісталися фіну Йессе Калліо в Гельєсі. Друге та третє місця взяли віце-чемпіон Нордичних країн ямаєць Фрейщер МакКоннел та ще один представник цієї першості – швед Ісак Шйоквіст. У Франції замість МакКоннела виступив і виграв місцевий улюбленець Дорівн Делянд, а латвієць Рейніс Нітішс відсвяткував своє повернення до Чемпіонату Світу другим місцем. було

P.S.: Враховуючи таку незвичну домінацію Гансенів разом із невпевненими виступами Крістофферссона та Ґрьонхольма, повернення до WorldRX віце-чемпіона минулого сезону Маттіасв Екстрема, але за кермом сусідньої, а не власної команди, близькість як географічну, так і ментальну спорідненість із вітчизняним треком «Чайка», та й загалом, чому б не побувати в знайомому місті одразу на двох етапах Чемпіонату Світу з ралі-кросу, вирішено вирушити до автодрому «Бікернієкі» у Ризі. Про що вже готуємо матеріал…