X

Японія обмежить експорт автомобілів до Росії

Под запрет попадут автомобили с моторами объемом более 1,9 литра

З 9 серпня, у рамках нового пакету санкцій, Японія припинить експорт автомобілів до Росії. Росіяни позбудуться всіх електромобілів, гібридів, нових та б/в автомобілів з ДВЗ робочим об’ємом понад 1,9 літра. Також під заборону потрапили гібридні силові установки та шини для вантажівок. Раніше санкції поширювалися лише на моделі преміум-класу вартістю від 50 000 євро.

Приєднання Японії до аналогічних санкцій Європейського Союзу, передбачених 11-м пакетом, стане відчутним для росіян. За даними японського міністерства фінансів, у першій половині цього року експорт автомобілів до росії збільшився на 32,8% порівняно з аналогічними періодом 2022 року. У червні росіяни закупили в Японії на 60,3% автомобілів більше, ніж роком раніше, а частка вживаних машин досягла 26%.

В Асоціації експортерів уживаних японських автомобілів підрахували, що 2022 року до росії відправили близько 210 тисяч, на 30% більше, ніж 2021-го. Загалом минулого року росіяни придбали у Японії автомобілів на суму 1,8 мільярда доларів.

Читайте також:
Санкции Японии ограничат поставки в Россию автомобилей неяпонских марок

Щодо американських «легковиків», то з травня цього року експорт до Росії будь-яких пасажирських моделей із США повністю заборонено.